Izvor: JUGpress.com, 16.Jul.2023, 22:55

Stranci iz „Ulice suvenira“ obavezno izlaze sa vunenim čarapama

NIŠ

“Ulicu suvenira” na Keju Kola srpskih sestara u neposrednoj blizini tvrđavskog mosta, u samom centru grada, nova je popularna destinacija za posetioce grada koji žele sa sobom da ponesu uspomenu u vidu autentičnih suvenira. U „Ulici suvinara“ može da se pronađe širok spektar suvenira koji predstavljaju bogatu kulturnu baštinu Niša i Srbije, kažu  iz Turističke organizacije Niš.

                                 „Živopisna >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i šarmantna ulica suvenira je mesto gde možete otkriti originalne proizvode lokalnih zanatlija i prelepe rukotvorine kao što su suveniri od drveta, keramike i tekstila. Takođe, tu su i raznobojni šalovi, šeširi, magneti, privesci za ključeve i tradicionalne nošnje. Ukratko ova ulica će vam pružiti širok izbor suvenira koji će zadovoljiti svačiji ukus i interesovanja. Bez obzira da li ste turista koji želi da ponese suvenir kao uspomenu ili Nišlija koji želi nekom da pokloni nešto posebno, ova šarmantna ulica sa svojim bogatstvom ponude i ambijentom definitivno je vredna posete“, istiuču u Turističkoj organizaciji Niš.

                                   Prodavci koji u ovoj ulici nude suvenire dok čekaju kupce nastavljaju da rade. Svaki trenutak se koristi za izradu novog, jedinstvenog i neponovljivog ručno izrađenog predmata. Ljubazni su i uvek spremni na rezgovor a za svaki suvenir vezana je posebna priča. Suvenire kupuju i stranci, ali i domaći posetioci ulice.

                                 „Stranci najviše kupuju vunene čarape. Pre samo nekoliko dana prodala sam jedan par turisti iz Španije“, kaže Vinka Mitov koja prodaje ručno rađene čarape od čiste vune.

                                  „Uz čarape idu i vuneni prsluci. Heklane stvari slabije idu kod naših ljudi, ali stranci ne pitaju za cenu. Vljda znaju koliko je to teško uraditi. Za jedan dan  mogu da ispletem i tri para čarapa, a za džemper su mi potrebna tri do četiri dana“, kaže Vinka Mitov.

                                  Među čuvarima starih zanata u „Ulici suvenira“ je i Ljubinka Stanišić, predsednica Udruženja Aktiv žena Niša. Nudi jedinsteve ručno rađene upotrebne predmete jer smatra da je to svrha očuvanja starih zanata. Radi svečane torbice, igračke, nakit. I sve to tehnikom heklanja.

                                   „Volim da sve veštine starih zanata koje poznajem primenim na  odevno-ukrasne predmete. Trenutno su aktuelne heklane dečije igračke, torbice, a sve to radim kukučenjem. Tako radim i nakit i sve je ručni rad, sve je originalno i sve je neponovljivi“, kaže Ljubinka.

                                  Među prodavcima je i Dragoljub Potić ispred Udruženja „Balkan“. Na njegovom štandu puno suvenira koji oslikavaju duh  Niša. Nudi i priveske na kojima su ispisani nazivi naselja u Nišu, pa imate Pantelejca, Bulevarca, Palilulca, Durlanca. Kaže kupuju ljudi.

                                 „Pre neki dan mi je došao kupac. Nišlija je ali živi u Parizu i kupioje baš jedan od tih privezaka. Da ponese sa sobom“, kaže kroz smeh Potić. Nudi još i igračke za decu napravljene od drveta, tu su je i nakit od drveta, pa kutije rađene dekupažom. Igračke za decu su rađene kao puzle tako da mališani razvijaju i motoriku.

                                  „Najviše prodajem magnete sa motivom Tvrđave. To ide baš dobro, ali svi trađe Tvrđavu. Zanimljivo je da se traže bedževi ili magneti pa i privesci sa srednjovekovnim motivima. Ne znam koliko sam prodao starih srpskih vitezova na amblemima“, kaže Potić.

                              U  „Ulici suvenira“  na Keju Kola srpskih sestara u strogom cenu grada živahna je atmosfera. Kada se u nju zakorači Niš oživi na jedan poseban nači, a oni koji ga obilaze  izlaze iz ove ulice nose sa sobom ne samo suvenir kao predmet već i dug grada koji stari zanati oživljavaju. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.