Izvor: JUGpress.com, 20.Jun.2023, 17:06

Stipendije za 50 srednjoškolaca i 5 studenta romske nacionalnosti

NIŠ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila je stipendije srenjoškolcima i studentima, pripadnicima romske nacionalnosti koji su obrazovanje prepoznali put  ka boljoj budućnosti. Ove godine je dodeljeno 50 stipendija srednjoškolcima i pet studentima, a ovi mladi ljudi kažu da je u školksim klupama kao i amfiteatrima fakulteta sve više pripadnika romske nacionalnosti što ih sve jako raduje.   To je potvrdila i gradonačelnica Sotirovski koja je stipendistima poželela >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << još bolje rezultate tokom školovanja, ali i da svojim primerom pokažu svojim vršnjacima da je najvrednija stvar ulaganje u sebe.

                      „Ove godine je veće interesovanje za stipendije i to nas posebno raduje, jer to znači da smo na pravi način motivisali mlade Rome da uče, da se školuju i da konkurišu za gradske stipendije. Uvećali smo i sredstva koja su namenjena stipendiranju srednjoškolaca i studenata romske nacionalnosti. Posebno mi je drago što sam danas upoznala i   pet mladih studenata sa niškog Univerziteta, to su naši budući lekari, profesori, vaspitači. Oni na ovaj način motivišu i svoje drugove, komšije i rođake da se takođe školuju  kako bi sutradan sa tim diplomama mogli i da se zaposle“, istakla je gradonačelnica Sotirovski.

                     Stipendija za učenike srednjih škola iznosi 7.500 dinara i isplačuje se 10 meseci, a za studente je iznos 12.500 dinara koji se, takođe, isplaćuje 10 meseci.

                    Učenik druge godine Elektrotehničke škole „Mija Stanimirović“ Selver Saitović navodi da mu ova stipendija puno znači, jer ga to motiviše da nastavi sa svojim edukovanjem.

                  „ Drago  mi je da je Grad Niš omogućio da ponovo dobijem stipendiju i time me dodatno motivisao da nastavim svoje edukovanje i kako bi nastavio da se školujem i posle srednje škole. Kada se radi o nastavku obrazovanja planiram  da završim fakultet. Nameravam da upišem kriminalistiku ili  neki fakultet koji je povezan sa obrazovanjem koje stičem sada kao srednjoškolac. Verujem da je znanje moć i da ću sa diplomom stvoriti bolje uslove za život jer se, svakako, lakše dolazi do posla“, poručio je Selver.

                     Među pet nagrađenih studenata je i Emilija Milutinović, studentkinja druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

                  „Još dok sam bila u srednjoj školi  znala sam da ću da upišem Medicinski fakultet i oduvek sam želela da se bavim medicinom. U srednjoj školi sam videla svoje mogućnosti da mogu dalje i zbog toga sam se odlučila za fakultet. Nažalost, Romi mnogo malo idu na fakultet, uglavnom se posle srednje škole opredele da rade, ali mislim da bi više Roma trebalo da nastavi obrazovanje i posle srednje škole“, kaže Emilija.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.