Izvor: JUGpress.com, 19.Jul.2023, 18:44

Starije Nišlije se rado stiču nova znanja i nova prijateljstva

NIŠ

„ Zdravo starenje“ je projekat koji realizuje Crveni krst Niš i vezan je za  poboljšanje fizičkog i psihičkog zdravlja straih osoba i osoba sa invaliditetom, a u projekat su uključeni građani preko 65 godina starosti i oni dolaze na sesije koje se  organizuju u Crvenom krstu četiri do pet puta mesečno. Sesije obuhvataju aktivnosti koje se odnose na zdravu ishranu, fizičke aktivnosti,  uključene su i radionice plesa kao i tehnike prevladavanja stresa, poboljšanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << mentalnog zdravlja. Razgovara se i o prevenciji nasilja nad starijim osobama. Uključujemo ih u druge aktivnosti kao što je pružanje prve pomoći ili davalaštvo krvi.

                       „Bez obzira što se radi o starijim osobama one su nam od velike pomoći, pa se u okviru projekta uzajamno pomažemo. Nama je važna njihova promocija davalaštva krvi, a njima to znači jer su uključeni u aktivnosti koje su važne. Organizujemo i seminare koji se odnose na digitalnu pismenost starijih osoba što njima, takođe, puno znači. Naši volonteri drže obuke  povezane za određene usluge koje se mogu obaviti, kao što su elektronske usluge, plaćanje računa, korišćenje aplikacija koje omogućavaju povoljniju kupovinu ali i korišćenje društvenih mreža. Upravo korišćenje društvenih mreža  njima puno znači kako bi uspostavili vezu sa prijateljima ili decom koja su u inostranstvu“, kaže Aleksandra Savić, stručni saradnik u Crvenom krstu.

                     Prema   rečima Aleksandre Savić od početka godine u ovaj projekat je bilo uključeno 94 osobe, mesečno dolazi oko tridesetak osoba.Neki članovi su konstantni ali dolaze i novi.

                      „Za druženje u Crvenom krstu jednako su zainteresovani i muškarci i žene.Neke od osoba koje nam dolaze imaju i 80 godina, a najstariji polaznik projekata koji nam dolazi ima 89 godina. To je baka jednog našeg volontera, još uvek je vitalna i željna novih saznanja. Često se javljaju da se uključe i u naš humanitarni rad. Imamo psihologe koji su radili u školama i koji su dosta angažovani u Crvenom krstu. Sa nama je i žena koja  je bivša reprezentativka u fudbalu, igrala je za Mašinac, a i u komisiji je za polaganje eksperanta jezika. Dosta njih je još uvek aktivno i to i njima i nama puno znači“, kaže Aleksandra Savić.

                      Starije osobe se u Crvenom krstu u okviru projekata  „ Zdravo starenje“  stiču nova znanja i veštine, ali su mnogi tu da bi se družili sa vršnjacima.

                      „Njima je sve interesantno jer imaju mogućnost da saznaju nešto novo ali važno im je i druženje i prevencija socijalne izolacije. I kada žive i sa drugim članovima porodice oni su zbog brzine današnjeg života oni ostaju usamljeni. Pored toga jako im je važno da se druže sa vršnjacima. Ta druđenja se često odvijaju i van prostorija Crvenog krsta. Oni se sami dogovaraju oko izleta i organizuju ih mada im odlazak van grada organizuje i Crveni krst“, objašnjava Aleksandra Savić.

                      Oni koji vole da plešu mogli su da nastave sa tim u okviru ovog programa jer se organizuju i plesna druženja, a oni koji baš i ne mogu da spoje korake sa muzikom to uče uz pomoć volontera na časovima plesa. Tako sve spajaju, učenje, zabavu i druženje, a starenje im i ne pada tako teško kada ga ispune novim veštinama i kada spoznaju činjenicu da i u godinama u kojima su još mogu da budu od pomoći drugima.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.