Stara planina - požar lokalizovan, predstoji procena štete

Izvor: JužneVesti.com, 04.Nov.2019, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stara planina - požar lokalizovan, predstoji procena štete

Nakon lokalizacije požara na Staroj planini i intervencije ruskog aviona "iljušina" iz vazduha, stručnjacima predstoji procena štete, koja, kako kaže dobri poznavalac ove planine Aleksandar Panić, nije mala. Lovci kažu da je šteta po divljač minimalna.

Prethodna 2 dana “iljušin” je dejstvovao na Staroj planini, gde su vatrogasci, meštani i doborovoljci 5 dana gasili požar, koji je bio lokalizovan i pre dolaska ruskog aviona.

Zbog njegovog nadletanja nad >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Starom planinom, komisija Srbijašuma i Parka prirode Stara planina nije mogla da izađe na teren, a upravnik Parka prirode Darko Đorđević kaže da će se šteta utvrđivati narednih dana. Gorela i bukova šuma; foto: Vanja Keser

Zbog avio-intervencije tokom vikenda, zabranjen je bio izlazak na teren iz bezbednosnih razloga. Čekamo odobrenje Sektora za vanredne situacije da izađe naša komisija da izvrši procenu. Upoznaćemo javnost čim bude zvanično utvrđeno - kaže Đorđević.

Vrlo je važno da nije bilo ljudskih žrtava, štete po imovinu i stoku, smatra Aleksandar Panić koji je zajedno sa vatrogascima i meštanima 5 dana gasio požar na Staroj planini.

Ostaje da se vidi šta je sa životinjama, šumom, vodom i ekosistemom. Tek treba stručnjaci da izađu na teren, ali šteta je sigurno ogromna. Vidimo izgorelu travu, ali koliko je tu izgorelih guštera, zmija, skakavaca, retkih biljaka, gnezdilišta, čitava biocenoza je narušena - smatra Panić.

Ovaj dobri poznavalac Stare planine bio je očevidac kako se požar širio obroncima planine i kaže da je intevencijom vatrogasa, meštana i šumara sprečena veća katastrofa. Lovci kažu da je divljač pobegla na vreme; foto: Vanja Keser

Bukova šuma je ostala, tu i tamo je izgorelo neko suvo stablo. Pročišćeno je lišće, a četinari su izgoreli oko Belega, Tri čuke, Tri kladenca, na delu između Dojkinaca i Toplog Dola. Izgorela je i kleka, ali za nju nije neka šteta. Ali opet u njoj živi neki život, tamo ima nekih životinja i biljaka. Priroda će nadoknaditi deo, ali šteta je velika - tvrdi Panić.

Po njemu, dolazak ruskog aviona specijalizovanog za gašenje požara došao je kasno.

Došao je kada je 95 % požara bilo ugašeno. Trebao je da dođe u utorak, sredu, kad je bilo kritično. Zašto su oklevali sa pozivom, morali su da upute poziv već u nedelju ili ponedeljak? - pita se Panić.

Zoran Aleksić, predsednik lovačkog udruženja Ponišavlje kaže da je šteta nastala požarom najmanja moguća, u odnosu na to kako se odvijala situacija na terenu. Pored trave i kleke, gorela i šuma; foto: Vanja Keser

Požar je bio na najvišim delovima Stare planine, u tom delu divljač ne boravi, tu nema staništa. Ona migrira i prema Bugarskoj i Srbiji, ne zadržava se, nema bivaka i staništa. Divljač je, po našim procenam,a pre ljudi osetila opasnost i pobegla je što dalje - kaže Aleksić.

Obilaskom terena nisu primećene mrtve životinje i šteta po divljač, dodaje Aleksić, te ugroženost po divljač nije bila velika, jer zbog visine ne borave tamo.

Šteta je najmanja moguća, nisu gorele šume gde bi boravile životinje, kako je moglo da bude, šteta je minimalna - kaže Aleksić.

Nakon što je u subotu i nedelju gasio požar na preostalim žarištima na Staroj planini, specijalizovani avion vratio se u Moskvu, prenosi ruska novinska agencija Sputnjik.

Posao ruskog aviona, za koji su građani Srbije platili 22,5 miliona dinara, je završen, a on se, kako je za Sputnjik rečeno u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije, vratio sa svojom posadom u Moskvu.

U 13.04 po moskovskom vremenu (11.04 po srednjoevropskom), avion je sleteo na aerodrom ’Žukovski‘ u Moskvi. Il-76 se vratio iz Srbije, gde je učestvovao u gašenju prirodnih požara u planinskim predelima i nepristupačnim područjima regiona - prenosi Sputnjik.

Neimenovi sagovornik iz pres-službe Ministarstva, saopštio je da je letelica uspela je da ugasi sva žarišta požara na Staroj planini.

Podsetimo, požar na Staroj planini došao je 27. oktobra sa bugarskog dela planine, a lokalizovani je u četvrtak 31. oktobra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.