Stanković: V. d. predsednika Višeg suda utiče na GIK da naknadno dostavi dokumenta i odbije žalbe

Izvor: JužneVesti.com, 11.Jun.2024, 16:54

Stanković: V. d. predsednika Višeg suda utiče na GIK da naknadno dostavi dokumenta i odbije žalbe

Predstavnici opozicije tvrde da vršilac dužnosti predsednika Višeg suda u Nišu Tomislav Trajković vrši uticaj na Gradsku izbornu komisiju i traži da naknadno komisija dostavi zapisnike sa sednica kako bi žalbe opozicije bile odbijene. Napominju da bez tih zapisnika, žalbe moraju biti usvojene, kao i to da Trajković pokazuje političku podobnost, kako bi "izašao iz v. d. statusa".

Nakon što su predali žalbe Višem sudu u Nišu na odluke i odbijanje prigovora od strane >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << GIK-a na izborni materijal, predstavnici lista “Biramo Niš”, Grupe građana “Dragan Milić”, “Ujedinjeni - Nada za Niš” i “Kreni-promeni” predali su Višem sudu u Nišu dokument odnosno obaveštenje u kojem navode da imaju informacije da je v. d. predsednika tog Suda Tomislav Trajković tražio od GIK-a da hitno usvoje zapisnike sa poslednjih 10 sednica i dostave ih naknadno.

Upravo smo dobili informaciju da v. d. predsednika Višeg Suda Tomislav Trajković, inače predsednik Veća koje odlučuje o izbornim žalbama vrši uticaj na GIK i traži da usvoje zapisnike koji nisu postojali u vreme pisane izrade ovih odluka i time stvori procesne uslove da se naše žalbe odbiju. U ovom slučaju to vam je kao kada sudija zove okrivljenog da dopuni sve ono što bi trebalo da dopuni da ne bi bio okrivljen - kaže Đorđe Stanković.

On navodi da bez tih zapisnika sud mora da prihvati njihove žalbe i nema osnov da ih odbije, te smatra da v. d. predsednika Višeg suda pokazuje svoju političku podobnost.

V. d. status predsednika Višeg suda traje već 8 meseci i on trenutno očekuje da bude izabran. Sa ovim kršenjem procedura očigledno pokazuje svoju političku podobnost. On bi trebalo da bude izabran u narednih 10 dana. To znači da je direktno on taj koji ovu proceduru vodi ka tome da se prekrši Zakon, odbiju žalbe i da se izborni proces kao takav završi - kaže Stanković.

Kako je Đorđe Stanković naveo, njihove žalbe, između ostalog, sadrže da ne postoje zapisnici sa tih sednica, ali pominju se i proceduralne greške, višak od 22 listića sa biračkog mesta broj 18, kao i to da su menjani originalni zapisnici sa biračkih spiskova.

Iz opozicije kažu da v. d. predsednika VIšeg suda vrši uticaj na GIK; foto: Nikola Đukić Iz niške opozicije tvrde da bi Sud na osnovu njihovih žalbi trebalo da dosudi ponavljanje izbora na dva biračka mesta, ali i to da dokumentom koji su dostavili žele da ih obaveste da ti zapisnici moraju biti odbijeni, jer nisu predati na vreme.

O žalbama opozicije Viši sud u Nišu ima rok od 72 sata da odluči da li će biti usvojene ili ne, a taj rok ističe u četvrtak, 13. juna u 8 sati ujutru.

Pitanja su poslata Višem sudu u Nišu u kojima je zatražen komentar vršioca dužnosti predsednika Suda Tomislava Trajkovića.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.