Štab zimske službe :Spremno dočekujemo zimu

Izvor: JUGpress.com, 15.Nov.2018, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

 Štab zimske službe :Spremno dočekujemo zimu

NIŠ

„Sve pripreme koje su bile neophodne za rad Štaba zimske službe do 15. novembra, kada se uvode dežurstva, urađene su“, kaže Svetislav Manić, komandant Štaba zimske službe . „Uradili smo smotru mehanizacije u AD Putogradnji koja se bavi održavanjem lokalnih puteva i u JKP „Mediana“ koja je zadužena za održavanje saobraćajnica u gradu.. AD Putogradnja i Mediana spremne za predstojeću zimsku sezonu i da mogu da odgovore zadatacima i ugovorima koje imaju sa investitirima“, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << istakao je Svetslav Manić.

Već od danas biće uvedena dvadesetčetvoročasovna dežurstva kako bi se u određenim situacijama reagovalo što hitnije. Direkcija za javni prevoz je u stalnom kontaktu sa prevoznicima zbog problema na koje oni mogu da naiđu ukoliko dođe do vanrednih situacija, a Štab je u stalnoj vezi i sa Meteorološkom stanicom u Nišu.

Prema rečuma Svetislav Manić izvršena je i smotra zimske opreme u preduzećima koja su zadužena za čišćenje gradskih saobraćajnica i lokalnih puteva.

„Medijana ima desetak kamiona sa kompletnom opremom, posipače, kamione sa rotacionim raonicima, dva utovarivača, tri specijalne mašine. Pored ovih mašina, u datim situacijama, vozila koja su namenjena za javnu higijenu redukuju se i prilagođavaju potrebama za zimsko održavanje, za čišćenje kolovoza na nekim deonicama, za iznošenje snega iz centralnog dela grada. To isto važi i za AD Putogradnju koja ima četiri specijalna kamiona, dva utovarivača, grejder, buldožere i ostale mašine. To je redovna mehanizacija sa kojom raspolažu, ali oni imaju i dodatnu mehanizaciju za vanredne situacije i prilike kada se uključuju i podizvođači u situacijama koje to zahtevaju i kada bude bilo potebno“, istako je Manić.

Svetislav Manić je dodao da se očekuje, u proseku od 40 i 50 snežnih dana kada se radi na intenzivnom čišćenju. Građani moraju da shvate da žive u uslovima kada ima snega, da kolovozi i trotoari moraju da se čiste u skladu sa trenutnom situacijom.

„Osim toga, vožnji u zimskim uslovima moraju da se prilagode i građani. To znači da imaju ispravna vozila, da su opremljena zimskim gumama i dobrim akomulatorima, da shvatimo da moramo da živimo i radimo i u uslovima kada na kolovozu ima snega, a mi ćemo kao ovlašćene i odgovorne institucije da doprinesemo da se uslovi koji su težki budu što kraći“, istako je Svetislav Manić i dodaje: „Do danas smo mogli da pričamo i da imamo i da nemamo, ali od danas toga više ne sme da bude i naš jedini zaključak je da je grad spreman za prvi sneg koji nas nikako neće iznenaditi. Za to smo se tri meseca i pripremali“.

Pripremljena  je i potrebna količina soli i rizle za posipanje saobraćajnica.

„Već sada 660 tona soli Mediana ima na lageru, a AD Putogradnja oko 100 tona, ali oni so nabavljaju sukcesivno, tako da se očekuje da u toku zime trebuju oko 1100 tona soli, kao i na hiljade tona kamenih agregata koji se koriste kao mešavina soli i rizle“, kaže Manić.

Aleksandar Utvić, šef službe za monitoring i upravljanje saobraćajem u Direkciji za javni saobraćaj govorio je o spremnosti prevoznika u javnom saobraćaju za zimsku sezonu.

„ Od strane svih prevoznika koji rade u gradu dobili smo odgovore da su spremni za nastupajuću zimsku sezonu“, rekao je Utvić.

On je dodao i to da su prevoznici ranijih godina imali problema sa prevozom na nekim deonicama što je sada otklonjeno.

„Jedini zahtev koji sada imaju je da se terminusi koji se nalaze na početnim i zadnjim stajalištima dodatno čiste jer u suprotnom vozila mogu na njima da budu blokirana. Sva vozila moraju da budu tehnički ispravna, da pneumatici na njima budu za zimsko korušćenje, rashladna tečnost da bude u vozilima, ali i grejanje mora da bude ispravno“, istako je Utvić.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.