Šta je sve zabranjeno u UKC Niš - prisustvo porođaju, posete, radovi

Izvor: JužneVesti.com, 29.Jun.2023, 21:47

Šta je sve zabranjeno u UKC Niš - prisustvo porođaju, posete, radovi

Posete u bolnicama Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu su i dalje zabranjene, a to važi i za niško Porodilište, gde takođe i dalje nije dozvoljena pratnja ženi na porođaju, ali jesu mobilni telefoni. U najvećoj zdravstvenoj ustanovi na jugu Srbije na snazi je i naredba svim zaposlenima, uključujući i rukovodioce, da bez saglasnosti direktora ne smeju javno i putem medija da iznose podatke o svojim klinikama i o tome obaveštavaju nadležne, a u novoj zgradi su zabranjeni svi građevinski >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << radovi.

Nakon sporne odluke o tome da žene ne smeju da koriste mobilne telefone u niškom Porodilištu, pa ni u sobama za pripremu, koja je važila dva meseca i nedavno je konačno ukinuta, novinari Južnih vesti su od UKC Niš tražili podatke o tome koje su sve zabrane u ovoj ustanovi aktuelne. Koje su sve zabrane na snazi u UKC Niš; foto: Vanja Keser

U odgovoru koji su dostavili navode da poštuju sve zakonske odredbe i opšta pravila koja važe i u svim drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a jedna od njih je i zabrana pušenja u svim prostorijama svih objekata Kliiničkog centra Niš, koja je stupila na snagu 15. oktobra 2010. godine.

Iako je SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa, u Srbiji to još nije zvanično objavljeno, pa su posete u bolnicama i dalje uglavnom svuda zabranjene. Međutim, iz odgovora niškog Kliničkog se vidi da su posete bile zabranjene i pre korone.

Naredba (br. 4495/1) kojom su zabranjene posete u svim organizacionim jedinicama Kliničkog centra Niš, a na osnovu Obaveštenja Instituta za javno zdravlje (br. 4495) od 04.02.2019. Naredba je izdata na osnovu člana 24. Statuta Kliničkog centra Niš - piše u odgovoru UKC Niš.

Odgovor UKC Niš o aktuelnim zabranama; foto: JV Od aprila 2018. godine je u UKC Niš najstrože zabranjeno svim zaposlenima koji su raspoređeni u novoj zgradi da vrše bilo kakve građevinske radove (prepravke, ispravke, pregrađivanja, ugrađivanja knaufa i sl.).

Već nekoliko godina je na snazi i zabrana zaposlenima da slobodno komuniciraju sa novinarima i medijima, a to je i jedna od zabrana koju su iz UKC Niš pojasnili u svom odgovoru.

Naredba (br. 151) doneta 03.01.2019. godine, kojom se naređuje da ni jedan zaposleni u Kliničkom centru Niš, uključujući i rukovodioce OJ, bez saglasnosti direktora KC Niš, ne može javno i putem medija iznositi podatke i činjenice vezane za funkcionisanje i poslovanje KC Niš kao pravnog lica, kao što se ne smeju ni obraćati nadležnim ustanovama u ime KC Niš. Naredba je doneta u skladu sa Statutom KC Niš br. 21684 od 13.10.2006. godine u kojem je čl. 12 i čl. 13 predviđeno da KC Niš zastupa isključivo direktor KC Niš ili eventualno lice koje direktor pismeno ovlasti i to u granicama pismenog ovlašćenja - ističu iz UKC Niš.

Posete i dalje nisu dozvoljene; foto: Klinički centar Niš Poslednja aktuelna zabrana koja važi u ovoj ustanovi tiče se upravo mobilnih telefona u Porodilištu, pa podsećaju da je od 30. maja, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, zabranjeno unošenje mobilnih telefona u porođajnu salu. To znači da je ukinuta prethodna zabrana da žene ne mogu imati telefon sa sobom u drugim prostorijama Porodilišta, poput sobe za pripremu.

S obzirom na to da su od prošle nedelje dva porodilšta u Beogradu omogućila pratnju ženama na porođaju, novinari su od UKC Niš tražili informacije o tome kada će to biti dozvoljeno i u Ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu, a odgovore očekujemo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.