Izvor: JUGpress.com, 18.Maj.2023, 11:06

Srpskom izvornom pesmom do svog identiteta

NIŠ

Podizanje svesti o značaju negovanja srpske izvorne pesme, značajno je i za spoznaju    nacionalnog identiteta, kao i za negovanje srpskog izvornog jezika, ali i stvaranje ambijenta za razvijanje kritičkog odnosa učenika prema vrsti muzike koju slušaju, samo su neki od ciljeva projekta projekat „Srpskom izvornom pesmom do svog identiteta“ koji realizuje Kolo srpskih sestara Niš. U projekat su uključeni učenici  pet osnovnih škola u Nišu,  „Radoje Domanović“ >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << , „Sveti Sava“ , „Dositej Obradović“ ,  „Vožd Karađorđe“,  „dr Zoran Đinđić „ kao i učenici Niže muzičke škole.

                           Osim navedenih, cilj ovog projekta je i podizanje svesti o značaju negovanja srpske izvorne pesme, što će doprineti  formiranju pravilnog odnosa, učenika prema ovoj vrsti muzike, ali i  podizanju svesti o socijalnoj pripadnosti, originalnosti i posebnosti određene socijalne sredine.

                           „Posebno ističemo da ovaj projekat ima za cilj da svi učnici steknu predstavu  o  duhovnom bogatstvo tradicionalne srpske muzike, da pokažu veće interesovanje za srpsku izvornu pesmu i da to interesovanje prenesu na druge učenike i širi auditorijum, te samim tim doprinesu  pozitivnim promenama u socijalnoj sredini u kojoj uče i žive. I na kraju, kako kaže zaveštanje Stefana Nemanje: „ I pazite dobro da vam pred kućom nikad  ne zasvira tuđa pjesma i ne zaigra tuđe kolo“, ističu Ljiljana Stojanović, predsednica i Mirjana Mladenović, sekretar Kola srpskih sestara Niš.

                          Tokom realizacije projekta Kolo srpskih sestara se vodi i idejama da se učenici upoznaju sa srpskom izvornom pesmom,  da je prihvate i da ta saznanja o njoj šire u svojoj sredini, da se uoče pozitivne promene u poštovanju prema našoj izvornoj pesmi, da se širi i neguje sve ono što je izvorno i što je naše, da se ne dozvoli da neki novi pravci u muzici  bace u zaborav sve ono što je kvalitetno i vredno u srpskoj izvornoj muzici.

                      „Sve ovo treba da doprinese formiranju pravilnog odnosa  prema srpskoj izvornoj muzici kod naše ciljne grupe i šire socijalne sredine“, dodaju Ljiljana Stojanović i Mirajana Mladenović.

                          Muzika, kao sastavni deo kulture, izuzetno je važna za formiranje induvidualnog, društvenog i nacionalnog identiteta učenika, te  je potrebno osnažiti nacionalno vaspitanje i kod dece  formirati pravilan odnos prema srpskoj izvornoj pesmi.

                          „Procesi spoznaje o vrednostima srpske izvorne pesme formiraju se prvenstveno u krugu porodice, a zatim u predškolskim i školskim institucijama. Treba istaći, da ono što se nauči u tom dobu ostaje svojina pojedinca za  čitav život. Globalno širenje muzičkih žanrova i nekritičko preuzimanje tuđih vrednosti može uticati na formiranje pogrešnog odnosa prema vlastitom muzičkom identitetu.Svesni smo činjenice da mlade generacije svoj odnos prema muzici formiraju uglavnom na muzičkim sadržajima koji su im dostupni preko elektronskih medija i zato ih treba zaštititi od štetnog uticaja tuđih vrednosti. Osmišljavajući projekat „ Srpskom izvornom  pesmom do svog  identiteta“ želimo prekinuti ovu praksu i mladoj generaciji približiti tradicionalne vrednosti naše izvorne pesme.  Kroz srpsku izvornu pesmu neguje se jezik, nacionalna svest, socijalna pripadnost, originalnost i posebnost određene sredine“, objašnjavaju naše sagovornice.

                          Projekat se bavi edukacijom učenika osnovnih škola i niže muzičke škole o srpskoj izvornoj pesmi. Još Stefan Nemanja je u svojim zaveštanjima o pesmi i svirci rekao „ I pjesma, čedo moje, pjesma i svirka čine narod“. Rukovodeći se time opredelile smo se za projekat „Srpskom izvornom pesmom do svog identiteta.“

                         „Edukacija će biti realizovana u školama, kroz rad u radionicama, koje će osmisliti i voditi profesori  muzičke kulture.  Na ovaj   način bi veliki broj učenika spoznao da je srpska  izvorna pesma nasleđe koje se prenosi kroz vreme.Takođe, veliki broj učenika će spoznati da je srpska izvorna pesma,ono što smo bili, što jesmo i što ćemo biti. Komisija na nivou svake škole će izvršiti odabir pevača i izvornih pesama, i organizovati takmičenje učenika. Dve izabrane pesme iz svake škole učestvovaće na  javnoj smotri, koja će predstavljati krunu projekta. Svim učesnicima javne smotre i partnerima na projektu biće uručena priznanja“, zaključuju Ljiljana Stojanović i Mirjana Mladenović. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.