Srpska kultura i tradicija uz južnjačke delikatese predstavljene u Istri

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jul.2018, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska kultura i tradicija uz južnjačke delikatese predstavljene u Istri

Sa Srbima koji žive u Istri o unapređenju njihovog položaja razgovarala je grupa aktivista sa juga Srbije koji su u ovom delu Hrvatske boravili u okviru projekta "Kul tura kroz Jugu - predstavljanje srpske kulture i umetnosti u Istarskoj Županiji".

Projekat vodi Omladinski centar za ekonomski razvoj iz Kuršumlije. Oni su u mestu Peroj predstavljali srpsku kulturu i tradiciju na tamošnjoj fešti, a organizovali su i okrugli sto za svoje sunarodnike koji tamo žive.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<
Na manifestaciji koji je posetilo oko hiljadu posetilaca iz Istre, srpska kultura i tradicija predstavljene su uz muziku, igru, hranu i piće, a koordinatorka projekta Marija Čolić predstavila je turizam Srbije i turističke vrednosti Srbije u Istri - kažu organizatori.

I pirotska peglana na štandu; foto: D. M.U razgovoru sa većem srpske manjine i predsednikom Vedranom Maksimovićem, kako kažu, otvorena su mnoga pitanja za saradnju Srba u Istri sa organizacijama iz Srbije.

Kada je reč o hrani koja je prezentovana Istranima, prednjačili su proizvođači sa juga Srbije, pa su shodno tome i predstavljeni proizvodi bili takvi - od peglane kobasice, preko belmuža do pirotskog kačkavanja i sira.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.