Srednjoškolci kroz kamp oživeli“ neolitsko nalazište Pločnik

Izvor: JužneVesti.com, 27.Avg.2015, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolci kroz kamp "oživeli“ neolitsko nalazište Pločnik

Dvedesetak srednjoškolca iz Topličkog okruga učestvuje od 25. do 28. avgusta u prvom kampu na neolitskom nalazištu Pločnik u okviru koga su proveli prvu noć u neolitskim kućama, pekli hleb na način iz tog doba, kosili travu i radili druge poslove na identičan način kao u doba neolita.

Iskustva posle prve noći u netaknutoj prirodi su različita i za većinu jedinstvena, kao i uopšte sve što čine u kampu.

Bilo je super, družili smo se, a ovo je prvi put da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sam spavao na ovakvom prostoru. Kreveti od slame i drveta, bili su pomalo neudobni, ali mi nije smetalo - kaže učenik prokupačke Gimnazije Stefan Cicmilović.

Njegova drugarica iz škole Mia Marić dodaje da je ovaj kamp jako lepo iskustvo koje donosi dobru zabavu i korisne informacije o praistoriji.

Upoznali smo jedan izuzetan arheološki prostor o kojem se malo zna u našoj sredini, posebno među mojim vršnjacima. Volela bih i da ostali vide ono što sam ja - kaže Mia.

Arheolog i muzejski savetnik Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković najavila je da je ovaj kamp uvertira za narednu godinu kada postoji mogućnost da se kamp organizuje kao međunarodni.

Kamp je deo projekta „Oživimo neolit“ koji su organizovali Grupa mladih „Volonteri Prokuplja“ i Narodni muzej Toplice uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Resurs centra – edukativnog centra Kruševac.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.