Izvor: JUGpress.com, 17.Apr.2022, 16:49

Srbija kao list na vetru

BEOGRAD

Moguće je da se razmišlja da u vladu uđu delovi nekih opozicionih lista da bi se pokazala prozapadna orijentacija, smatra potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić, dok Radomir Lazović iz Pokreta Ne davimo Beograd misli da je legitimno ukoliko lider SSP Dragan Đilas želi da sarađuje s vlašću, ali da bi to trebalo i otvoreno da se kaže.

On ne zna da li je Đilas odluku o sastanku s Vučićem doneo sam, ili po diktatu iz inostranstva, ali ocenjuje i da ne >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zna „šta je gore od ta dva“.

Objašnjavajući zašto je NDBG Đilasov postupak nazvao izdajom, a samog Đilasa autoritarnom liderom, Lazović ukazuje da je važno da se stvari nazovu svojim imenom.

Kako je rekao u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet, „ovo je potpuno neprihvatljiva situacija, a saradnja Đilasa i Vučića jeste jedna vrsta izdaje – izdaje glasača koji su glasali za ono što im se predstavljalo kao opozicija“.

S druge strane, Gajić je siguran da je u sve umešan i strani faktor i da će se konačni rezultat prelomiti na osnovu stava novog američkog ambasadora Kristofera Hila, za koga napominje da je diplomata visokog ranga koji odlično poznaje ovdašnju političku scenu.

„On je ovde došao faktički iz penzije, sa čvrstim stavom da odbrani američke interese koji postoje na Balkanu“, protumačio je Gajić, koji smatra da Vučiću nikada nije bilo teže.

Po njemu, Srbija ima kolonijalni status, nema nikakvu političku suverenost i, pošto se „ljulja kao list na vetru“, sada od procene vlasti zavisi da li će okrenuti kurs na ovu ili onu stranu.

U razgovoru s urednicom FoNeta Tamarom Skrozza, on je sastanak Đilasa i Vučića označio kao nezakonit i vaninstitucionalni razgovor dve ličnosti, od čijeg dogovora ništa ne važi, jer je protivan izbornoj proceduri.

Gajić misli da Đilas ima problem s „neutaživom željom da bude proglašen za lidera opozicije, što on nije“ i da je svojoj koaliciji nametnuo ideje, odluke i rešenja koja nisu bila najbolja, zbog čega je ta koalicija na izborima prošla „ispod svih očekivanja“.

Ukoliko beogradski parlament ipak bude raspušten zbog nemogućnosti da se formira vlast, on je siguran da bi na te izbore Narodna stranka izašla sa svojim kandidatom za gradonačelnika.

Gajić još podseća da su na parlamentarnim izborima stranke proevropske opozicije dobile trostruko manje glasova od ostalih i procenjuje da će opozicija pobediti Vučića samo kada bude naučila da se obrati njegovim biračima i da na osnovu toga formira listu, kandidate i politiku.

„Ako ovako budemo nastavili”, kako je predočio, Vučić “može izbore da organizuje na svakih šest meseci i na svakim će da nas pobedi“.

Istovremeno, Lazović dodaje da je koalicija Moramo ostvarila značajan rezultat, kao jedna mlada organizacija, i procenjuje da bi na ponovljenim izborima mogla da prođe još bolje.

„Ali, mi smo spremni i da imamo i manje glasova, ako je to potrebno, ne bi li se smenila ova vlast“, naglasio je on i obrazložio da koaliciju Moramo zanima pobeda u Beogradu, kao prvi korak do smene vlasti na nivou Srbije.

On je protumačio da bi Vučićev prvi poraz bio ukoliko ne bi uspeo da formita vlast u Beogradu, ali i da bi bilo dobro da se konačno vidi koje bi mu desničarske organizacije dale podršku.

„Umesto da sačekamo da se taj poraz odvije do kraja i da možemo da se pozovemo da smo u neku ruku pobedili, da je veći broj građana glasao protiv Aleksandra Vučića, mi sada imamo da mu Dragan Đilas nudi ruku spasa“, ocenio je Lazović, kome je to neprihvatljivo.

Uprkos uspehu svoje koalicije, on se oseća „istrošeno, potrošeno i nekako loše“, ali zaključuje da se “odavde ide dalje tako što se borite za to u šta verujete, a ne tako što menjate strane“.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.