Izvor: JUGpress.com, 23.Feb.2024, 09:44

Srbija i gas: Šta raditi sa nepotrebnim bocama sa plinom

BEOGRAD-NIŠ

Kada je Nišlija Ivan Dinić sređivao stan i rešio da izbaci ispravnu bocu sa plinom iz kuće – nije znao gde može da je odnese.

„Hteo sam da je izbacim jer ne spremam hranu na plin, a zauzima mesta”, kaže ovaj tridesettrogodišnjak za BBC na srpskom.

Plinska boca, ispravna ili ne, može da se odnese na bilo koje mesto gde se prodaje plin za kućnu upotrebu, navode iz Ministarstva ekologije u pisanom odgovoru za BBC na srpskom, pozivajući >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se na Zakon o upravljanju otpadom.

Međutim, potrebna je dozvola Ministarstva ili opštine za sakupljanje plinskih boca jer je u pitanju opasan otpad, a spisak se nalazi u bazi dozvala na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, dodaju iz Ministarstva.

U bazi dozvola na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, BBC novinari pronašli su 157 operatera koji imaju dozvole za rad sa plinskim bocama.

Njih 104 širom Srbije imaju dozvolu za sakupljanje – ujedno, na tim mestima mogu da se predaju ili prodaju nepotrebne plinske boce.

Zašto je važna 1974. godina?

Postupa se različito u zavisnosti od toga da li je boca u reviziji (izvršena provera ventila i ispravnosti), ne ili je proizvedena pre 1974. godine.

„Ako je boca ispravna, postoji mogućnost da je korisnik preda ili proda nekoj firmi koja ima dozvolu za prodaju i distribuciju plinskih boca”, kaže Marko Malinić, direktor prodaje Evrogasa, kompanije koja se bavi prodajom gasa, za BBC na srpskom.

U slučaju da boca nije u reviziji, dodaje Malinić, korisnik može da je proda, ali za umanjenu cenu ispitivanja boce.

Kada je reč o bocama proizvedenim pre 1974. godine, koje prema propisima ne bi trebalo da se koriste, one se predaju ovlašćenim otpadima koji ih dalje recikliraju, dodaje Malinić.

Ivana Mirković, direktorka kompanije Miteko koja se bavila sakupljanjem plinskih boca, kaže da su one neispravne slali u Austriju jer u Srbiji niko nema dozvolu za odlaganje ovakvog otpada.

Ivan Dinić je u međuvremenu na sajtu za internet prodaju pronašao oglas za kupovinu boca za plinom, pa je njegovu prodao na taj način.

Šta su plinske boce?

Ljudi plinske boce u domaćinstvima, pre svega, koriste za spremanje hrane.

Postoje boce raznih veličina, od dva do 35 kilograma, a najrasprostranjenije su one od deset.

Te boce se pod pritiskom pune tečnim naftnim gasom – propan butanom, koji je zapaljiv.

Izvor: BBC

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.