Izvor: JUGpress.com, 28.Nov.2021, 10:09

Srbi se najviše leče preko Gugla

BAD VILBEL

Stanovnici Srbije su lideri u pogledu zdravstvenog obrazovanja na mreži, pokazalo je Štadino zdravstveno istraživanje za 2021. godinu, pa njih 72 odsto kažr da su u proteklih godinu dana pročitali više zdravstvenih informacija na mreži nego obično, što je najviše među 15 zemalja obuhvaćenih anketom, saopštila je ta kompanija.

U isto vreme, samo pet odsto stanovnika Srbije ne traži informacije o zdravstvenim temama od “doktora Gugla”.

Lečenje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << putem veb kamere spremno je da prihvati 60 odsto stanovnika Srbije u slučaju lakše ili sekundarne bolesti, ističe se u Štadinom saopštenju, uz napomenu da je to malo iznad evropskog proseka od 57 procenata, čime se Srbija našla na petom mestu iza Portugalije, Španije, Italije i Velike Britanije u pogledu spremnosti za takav vid konsultacija sa lekarom.

Štadino istraživanje pokazalo je, međutim, da dok svaki četvrti Evropljanin takav način konsultacija smatra sjajnim napretkom, gotovo isti broj – oko 24 odsto to kategorično odbija, naglašavajući da mnogo više ceni ličnu interakciju sa lekarom uprkos napretku tehnologije.

“U Srbiji bi svega 18 odsto stanovnika odbilo onlajn konsultacije sa lekarom, jer im je lična interakcija važnija”, pokazalo je istraživanje.

Digitalna uputstva za lek podržava tri četvrtine Evropljana ili 76 odsto, dok bi u Srbiji 82 odsto stanovnika bilo spremno da koristi elektronsko uputstvo za pacijente, kao i elektronske letke i liflete sa informacijama o proizvodima, odnosno skeniranjem koda na pakovanjima lekova.

“Ovo Srbiju svrstava na šesto mesto od 15 anketiranih zemalja. Dvoje od petoro građana Srbije  ili 39 procenata veruje da bi elektronski lifleti bili praktičniji i prouzrokovali manje otpada, što je znatno iznad evropskog proseka ankete od 32 procenta”, ističe se u saopštenju.

Građani Srbije su se plasirali malo iznad evropskog proseka i u pogledu spremnosti da prihvate zdravstvene aplikacije na svojim mobilnim telefonima, pa tako njih 9 odsto već koristi takve aplikacije, a više od petine ili 22 odsto veruje da bi im takve aplikacije mogle pomoći u postizanju bolje onlajn komunikacije sa svojim lekarom.

Treći internacionalni Štadin “Zdravstveni izveštaj 2021” je reprezentativna studija sa više od 30.000 ispitanika iz 15 zemalja.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.