Spomenik Sestre Baković poliven farbom

Izvor: JužneVesti.com, 30.Okt.2020, 12:23

Spomenik "Sestre Baković" poliven farbom

Spomenik heroinama iz Drugog svetskog rata sestrama Rajki i Zdenki kod Čaira osvanuo je išaran plavom bojom. Ovaj čin je izazvao brojne reakcije Nišlija koji na društvenim mrežama navode da je to posledica primitivizma i neznanja u društvu.

Na polivanje spomenika bojom reagovala je policija, ali i brojne Nišlije.

Ubijanje ubijenih – napisala je jedna Nišlijka.

Spomenik "Sestre Baković" kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Ljiljana Berić >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nije pod zaštitom, te oni nemaju nikakvu nadležnost. Heroine Rajka i Zdenka iz Drugog svetskog rata; foto: T.T.

O svim tim spomenicima se brine Grad – kaže Berićeva.

Novinari Južnih vesti su pokušali nekoliko puta da dobiju Sekretarijat za kulturu i informisanje, ali se niko nije javio.

Iz policije kažu da je događaj prijavljen, te da su izašli na lice mesta, a o događaju će obavestiti i Osnovno javno tužilaštvo u Nišu.

Inače, sestrama Baković posvećena je i ulica kod Čaira. Zdenka i Rajka su umrle u NOB-u u Zagrebu, jedna u borbi, a druga od posledica mučenja od strane ustaša.

Kada se primitivizam i neznanje u jednom društvu aktivno neguju ne izostaju rezultati. Spomenik sestrama Baković danas.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Očišćen spomenik sestrama Baković, u planu video nadzor

Izvor: JužneVesti.com, 31.Okt.2020, 12:14

Dan nakon što su građani ukazali na to da je plavom farbom išaran spomenik heroinama iz Drugog svetskog rata - sestrama Rajki i Zdenki Baković kod Čaira, farba je uklonjena, a ostali delovi spomenika očišćeni, kako kaže većnik Miroslav Đokić, brzom reakcijom JKP Mediana i Grada.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.