Izvor: JUGpress.com, 07.Sep.2023, 16:36

Socijalno-ekonomski savet: Sindikati odbili Vladin predlog nove minimalne cene rada

BEOGRAD

Reprezentativni sindikati ni na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta nisu prihvatili predlog Vlade Srbije da se minimalna cena rada, koja u ovoj godini iznosi oko 42. 000 dinara mesečno, uveća za 17 odsto, objavio je portal Nezavisnost.org

Predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata ostali su dosledni svom starom zahtevu da „minimalac“ ne sme biti niži od vrednosti najniže potrošačke korpe, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << podgrejana poskupljenjima uveliko nadmašila 52.000 dinara koliko je iznosila u junu.

Inače, Socijalno-ekonomski savet je 2018. zauzeo jedinstven stav da se najkasnije za tri godine minimalna cena rada izjednači sa cenom najniže potrošačke korpe. Ni pet godina kasnije Vlada taj dogovor ne želi da ispoštuje.

Očekuje se da u skladu sa Zakonom o radu (član 112) Vlada na svojoj sednici narednog četvrtka sama donese odluku o iznosu nove minimalne cene rada za 2024. godinu.

Biće to 11 put za poslednjih 12 godina da Vlada jednostrano, bez saglasnosti sindikata, odlučuje o „minimalcu“ koji po nekim procenama danas prima više od 400.000 zaposlenih u Srbiji, objavio je portal Sindikata „Nezavisnost“.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Minimalac ide na 47.154 dinara! Ko od Nove godine dobija povišicu od 7.000 dinara! Na spisku više od 350.000 radnika

Izvor: Blic, 08.Sep.2023, 08:53

Minimalna zarada u 2024. godini biće uvećana za 17,8 odsto i iznosiće 401 evro, odnosno 47.154 dinara. To znači, da će cena rada po radnom satu iznositi umesto dosadašnjih 230 od Nove godine 271 dinar. Ovaj iznos biće sledeće nedelje usvojen na sednici Vlade Srbije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.