Slučaj zgrade u Panteleju: Investitor za stanove na licitaciji krivi koronu, poskupljenja i institucije

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jun.2023, 16:54

Slučaj zgrade u Panteleju: Investitor za stanove na licitaciji krivi koronu, poskupljenja i institucije

Advokat investitora Zorana Jovića koga Nišlije krive za stanove koji su završili na javnoj licitaciji, rekao je za Južne vesti da bi njegov klijent rado overio svaki ugovor, ali da postoje mnoge nelogičnosti zbog kojih ugovori nisu overeni i što se stanovi sada prodaju. Glavni razlog problema kaže da je prestanak radova zbog korone, poskupljenje materijala i kvadrata, zbog kojih je Jović ostao nekonkurentan na tržištu.

Stanovi kupljeni ispod tržišne vrednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kao i minimum duplo skuplji materijali izazvani kovidom 19 za advokata Marka Ristića glavni su razlozi zbog kojih su Nišlije koje su kupile stanove od Jovića u problemu. Advokat takođe naglašava Poreska uprava nije stavila zabeležbu na stanove, već na zemljište na kome investitor ima udeo 1/100.

Ako bismo pravili poređenje sa tržišnim cenama stanova u izgradnji u tom periodu, opet je bila ispod tržišne. To je zakon tržišta i niko Zorana nije primoravao da prodaje stanove po tim cenama. Okolnosti koje su se promenile, a jesu od marta 2020. godine je svakako uticalo da on ne može da ispuni svoje obaveze. Kada je stala gradnja u martu, Zoran nije mogao da gradi, kada je vanredno stanje prošlo onda sve poraslo i cena rada i materijala. To je njega i dovelo u osnovni problem - rekao je Ristić.

Stanovi iz lamele 4 su na licitacijskoj prodaji; foto: JV / Nikola Đukić Ristić ističe da investitor Zoran Jović ne beži od svojih obaveza, kao i to da to što se stanovi iz 4. lamele nalaze na licitaciji i za njega predstavlja nelogičnost, jer su svi stanari koji su isplatili cene stanova u potpunosti pred nadležnim Privrednim sudom vodili postupke u kojima je usvojen njihov prigovor da njihovi ugovori budu overeni.

To je više pitanje za institucije, s obzirom da Zoran kao odgovorno lice Projekt gradnje ne beži od svojih obaveza, već bi sutra overio sve ugovore. Da postoje nelogičnosti postoje, činjenica je da su ti ljudi isplatili cene u potpunosti i da su svi bitni elementi ne samo iz predugovora već i ugovora ispunjeni. Ja, lično, ne vidim prepreku da se overe njihovi ugovori, zato što nema zabeležbe na samim posebnim delovima, ali da se ne mešam u poslove javnih beležnika i njihovih razloga iz kojih neće da overe te ugovore - rekao je Marko Ristić.

Govoreći o stanovima koji se nalaze na licitaciji, advokat Ristić napominje da je prvobitno rešenje bilo da svi stanovi budu prodati, ali da je javni izvršitelj preinačio odluku samo na poslednju lamelu.

Podsetimo, prošlog petka Nišlije, čiji se stanovi zbog duga investitora nalaze na javnoj licitaciji, od kojih je jedan i prodat, okupili su se ispred kancelarije javnog izvršitelja kako bi pokušali da sklope dogovor o stopiranju licitacije, te da ih, ukoliko je potrebno, otkupe ponovo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.