Izvor: JUGpress.com, 04.Dec.2022, 19:46

Šljivovica, nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva

BEOGRAD

Na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva upisana  je i  šljivovica.

                        Nominacija objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja, jer na najbolji način pokazuje kako se tradicionalne veštine mogu razvijati u savremenom okruženju, čuvajući svoj značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i u uslovima razvoja modernog društva.

                      UNESCO-va lista već obuhvata više od 50 elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa iz Srbije kao što su: slava, kolo, pirotski kačkavalj, pirotski ćilim, svrljiški belmuž, pazarske mantije, priprema kajmaka, kazandžijski zanat, trubački orkestar, opančarski zanat…

                         Osim na listama materijalnog i nematerijalnog nasleđa, Srbija se našla i na listi “Memories of the World” koja je vezana za dokumenta, spise i arhive od značaja za čovečanstvo. Na ovoj listi nalaze se Miroslavljevo jevanđelje, arhiva Nikole Tesle i telegram objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-ugarske koji je 28. jula 1914. primljen u Nišu.

4

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Šljivovica postala svetsko kulturno dobro, južnjaci savetuju kako je peći i kada je dobro nazdraviti

Izvor: JužneVesti.com, 05.Dec.2022, 10:22

Šljivovica se vekovima u Srbiji pravi, ali i konzumira, što je običaj koji se prenosi sa generacije na generaciju i koji je sada i zvanično postao deo nacionalnog identiteta, nakon što je ova rakija upisana na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Upis znanja i veština...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.