Slavinjsko grlo na Staroj planini pretrpano plastikom, za nedelju zakazana akcija čišćenja

Izvor: JužneVesti.com, 06.Mar.2021, 11:03

Slavinjsko grlo na Staroj planini pretrpano plastikom, za nedelju zakazana akcija čišćenja

Jedna od najpopularnijih staroplaninskih destinacija - Slavinjsko grlo pretrpana je plastikom, kažu u neformalnoj grupi građana Eko straža, a akciju čišćenja ovog turističkog dragulja najavljuju za nedelju, 7. mart.

Pod sloganom "Otadžbina te zove" tokom vikenda će se organizovati 2 ekološke akcije, jedna na reci Peštan kod Lazarevca, a druga na Staroj planini.

Prethodnog leta Stara planina bila je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zemlji, a sa velikim brojem turista dolaze i velike količine đubreta koje oni ostavljaju za sobom.Jedna od najposećenih destinacija; foto: Društvo "Stara planina"

Brojne akcije čišćenja organizovane su nakon i u toku letnje turističke sezone, a neformalna glupa ekologa ovog marta rešila je da poseti Slavonjsko grlo koje se neformalno naziva i Rosomački lonci.

Rosomačka reka odnosno Slavinjsko grlo jedan od najpopularnijih delova Stare Planine i turistička top destinacija. Na žalost trenutno prerpana plastikom - kažu ekolozi.

Akcija čišćenja zakazana je za nedelju, 7. mart od 10 sati, a okupljanje građana zakazano je u centru sela Slavinje.

Potrebno je očistiti potez od Slavinje do ulaza u klisuru, jedno 1,000 metara Poneti sa sobom kombinezon, čizme za vodu, kese, rukavice i pomoćne alatke . Zadatak nam nije samo da očistimo već i da proširimo svest građana da moramo da povedemo računa ili ćemo se ugušiti u smeću - poručuju iz Eko straže.

Kako dodaju, ideja je da se prikupljeno smeće fotografiše, da bi od nje napravili dizajn za bilbord koji bi se postavio na ovom lokalitetu uz poruku - "Mi smo ovo skupili, a vi nemojte da dalje da prljate".

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Otadžbina te zove: Najlepši krajevi Srbije dave se u plastici i vape za pomoć

Izvor: Luftika.rs, 06.Mar.2021

Slavinjsko grlo važi za jednu od turistički najatraktvnijih destinacija na Staroj planini, ali i za jednu od najzagađenijih. Slavinjsko grlo je “zagušeno” sa plastičnim otpadom, pa neformalna grupa građana Eko straža poziva 7. marta na akciju čišćenja ovog prirodnog dragulja.. Pod sloganom...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.