Izvor: JUGpress.com, 23.Jun.2023, 15:03

Skupština usvojila završni račun budžeta za 2022. godinu i rebalans budžeta za ovu godinu

NIŠ

Usvajanje predloga odluke o završnom budžetu Grada Niša za 2022. godinu, bila je glavna tačka dnevnog reda 32.sednice Skupštine grada Niša.  Odluka je usvojena, a povećanje prihoda u odnosu na 2021. godinu iznose 850 miliona dinara. Na  sednici su odbornici  usvojili predlog prvog rebalansa budžeta za 2023. godinu. Gradska kasa biće punija zahvaljujući prihodima od oko 670 miliona od planiranog povećanje prihoda od poreza na imovinu od dve milijarde, u odnosu na dosadašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << od 1,35 milijardi. Opozicija je reagovala na to naglasivši da vlast u gradu „živi na grbači naroda“.

                         „Ovaj rebalans se radi u skladu sa potrebama direktnih i indirektnih korisnika budžeta Grada Niša. U osnovu na osnovni budžet, koji je iznosio 13,4 milijardi za tekući budžet. Sada ovim rebalansom uvećavamo budžet za 979 miliona i 663 hiljada dinara, te će time u ovom momentu naš budžet iznositi 13,5 milijardi“, navodi predsednik Skupštine Boban Džunić.

                         Gradonačelnica Niša navodi da su uvećanjem prihoda od 670 miliona dinara, ispunjene potrebe za prvim ovogodišnjim rebalansom i dodaje da je uverena da će Niš ubrzo imati budžet od 15 milijardi.

                           „S obzirom na to da za prvih šest meseci imamo 670 miliona prihoda više, nego za isti period prošle godine, radimo ovaj prvi rebalans i verujemo da ćemo svu onu viziju koju smo imali početkom ove godine da završimo ovu godinu sa uspehom.  Prihodi su svake godine veći za gotovo 1,2 milijarde i verujemo da ćemo vrlo brzo imati i budžet od nekih 14,5, a zašto ne i 15 milijardi“, istakla je  Sotirovski.

                        Nina Ilić, načelnica uprave za finansije  je naglasila da očekuju rast prihoda u drugoj polovini godine. Dodala je da je prihod od poreza na imovinu od dve milijarde dinara planiran na osnovu povećanja broja poreskih obveznika jer se grad širi.

                        „Najviše sredstava iz  budžeta će ići Upravi za društvene delatnosti, i to u visini trećine budžeta. Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj opredeljene su 4 milijarde, i to u prvom radu za izgradnju ulica i kanalizacije. Za komunalne delatnosti je izdvojeno 2,8 milijardi dinara“, navela je Nina Ilić.

                            Odbornici koalicije „Niš moj grad“ su naglasili da su protiv ovaog rebalansa a posebno nisu zadovoljni namenom sredstava iz gradske kase. Miodrag Stanković odbornik  koalicije „Niš, moj grad“ je istako da je opredeljeno manje sredstava za besplatnu užinu i manje novca za porodilje.

                         „Možete videti kroz rebalans budžeta da je plan da prihod od poreza bude čak dve milijarde, imajući u vidu da je realizacija kroz završni račun koji smo videli za 2022. bila oko 1 milijarde i 350 miliona. To znači da će čak 650 miliona ove godine biti veći porez na imovinu u odnosu na prošlu. To govori da ova vlast živi na grbači naroda i da nema viziju i grad je u ozbiljnom problemu“, kazao je Miodrag Stanković, a odbornici iz ove koalicije su na sednici zahtevali da boravak dece u vrtićima bude besplatan kao i udžbenici za đake. (kraj) VP/SA

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.