Skupština usvojila budžet za 2019. godinu

Izvor: JUGpress.com, 17.Dec.2018, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila budžet za 2019. godinu

NIŠ

 Skupština grada Niša na današnjoj sednici usvojila je bužet za 2019. godinu. Celog dana trajala je rasprava o prvoj tački dnevnog reda – budžetu. Dok vladajuća strana kaže da se budžet razvojan opozicija smatra da je nerealan, nazivajući ga “spiskom lepih želja” “ predizbornim”.

U narednoj godini budžet grada Niša iznosiće 10,8 milijardi dinara, odnosno 1,2 milijarde više nego u ovoj godini. Najveći prihodi u budžetu za narednu godinu, biće >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << od poreza na dobit i dohodak,  4,21 milijardu dinara. To je , kako je rekao gradonačelnik za 550 miliona više nego u 2018. godini.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković je rekao  da je “ budžet za 2019. godinu projektovan nerealno, jer se vlast sprema za izbore, prihodi su naduvani , i da , iako to nije prikazano u budžetu, vlast razmišlja i o kreditu.  Sve ovo što je upakovano “u oblandi” nije ostvarivo bez uzimanja kredita.” Rekao je Stanković koji smatra da su prihodi “očajni”, i da nema aktivnosti lokalne samouprave. On smatra da vlast priprema građane na dodatno oporezivanje.

“Planirani prihod na poreze od zarade je  4 milijarde  211 miliona dinara. Ako je realizacija prihoda na poreze od zarade  za prvih devet meseci ove godine  bila oko 2 milijarde i 500 miliona , onda je jasno zašto je budžet nerealan”, kaže Stanković.

Stanković smatra da “ vlast i Gradsko veće planira da troši pare na neke projekte koji su “besmisleni”, pri tom navodeći odluku o kupovini zgrade u Ulici Milojka Lešjanina i na postavljanje granitnih ploča u centru grada.

Da je budžet nerealan smatra i Branislav Jovanović iz odborničke grupe „Niš, moj grad“ ,  koji kaže da “  je ove godine za 9 meseci budžet izvršen sa 5 milijarde dinara, kako misle da izvrše da izvrše sa 10 ili 11 milijarde. KLER je u ovoj godini realizovao  80 miliona dinara a predviđaju da u 2019 bude 10 puta više”

Branislav Jovanović zamera sadašnjoj vlasti što nije uopšte radila na izgradnji ulica i da su za celu 2018 izgradili jednu ulicu

Jovanović ne odobrava ni stavku od  350 miliona za plaćanje softvera za knjigovodstvene usluge i pita “ Na čemu grade optimizam? Država nas sagledala sa 600 miliona dinara.” Navodi da su u vreme prethodne , demokratske vlasti u Nišu  napravljena šest mosta a sada ni jedan.

Smatra da je izdvajanje za sport  600 miliona dinara preveliko , naročito ako se posmatra u odnosu na planiranje izdvajanja za poljoprivredu koje, po njegovim rečima, iznosi oko 100 miliona.

I Srđan Nonić iz “Niške inicijative”smatra da je budžet “spisak lepih želja” i da  će ove godine “ izvršenje biti između 7,9 i 8,2 milijarde a da planirani budže od 10,8 milijardi nerealno. Primećuje da je bilo planirano asvaltiranje tridesetak uluica a , kako kaže “ vidimo u zadnje dve ipo godine asvaltirano ulica. Vrlo malo. Ulice su nam u katastrofanom stanju “ smatra Nonić.

Gradonačelnik na zamerke opozicije odgovara :

“Uradili smo koliko smo mogli da uradimo i  da nije bilo onih koji danas vape za prošlim vremenom uradili bi mnogo. “,Pri tome navodi da činjenicu “da smo tri milijarde dinara za zadnje dve godine izdvojili iz budžeta da bi platili dugove iz ranijeg perioda i zbog pogrešne politike koja nas je dovela u ovako tešku situaciju. Za te tri milijardi dinara mogli smo da napravimo 20 mostova, 75 vrtića, i na stotine kilometara ulica ali smo morali da plaćamo cenu pogrešne politike. Morali smo da štedimo i bio bi mnogo srećniji i ponosniji da smo mi nešto napravili i da se pohvalimo pred narodom. Morali smo da konsolidujemo javne finansije i da stvorimo predpostavke da danas kažemo da je ovo razvojni budžet.”n rekao je Bulatović.

Gradonačelnik je kazao da su najveća izdvajanja iz budžeta planirana za izgradnju . To je iznos  od 2,1 milijardi uz šest  milijardi iz budžeta republike.

“To je tako veliki pomak u odnosu na ranije vreme. Tako je recimo da je 2007.godine izdvojeno 832 miliona iz budžeta grada, 2018. godine 841 milion dinara, ali nikada više od milijardu dinara.”.

Bulatović je odgovario na Jovanovićevu primebu o disproporciji izdvajanja za sport i poljoprivredu :

“Sekretarijat za poljoprivredu ima uvećanje od 20 posto u odnosu na prošlu godinu, od 108 na 130 miliona dinara. Sekretarijat za omladinu i sport takođe uvećanje od 20 posto. Pojedini sekretarijati imaju iste, neki manje a neki ubedljivo veće izdvajanja nego što su imali. “

Pri tom gradonačelnik objašnjava da manje sredstava imaju neki sekretarijati, poput Sekretarijata za obrazovanje ima manje za 36 miliona dinara, jer nema više prenetih obaveza.

“ Sekretarijat za dečiju i socijalnu zaštitu sagledan je sa 660 miliona dinara”

Na pitanje da li će gradskim opštinama biti data veća sredstva nego u 2018. gradonačelnik kaže da gradske opštine neće imati povećanje prenetih sredstava”.

On objašnjava da u kreiranju budžeta trebate uzeti u obzir činjenicu da ono što planirate za sledeću godinu ne znači da ćete to i realizovati  i to iz objaktivnih ili zakonskih razloga.

“ Za velike investicije dugo traje procedura i ponekad objektivno plaćanje pređe u narednu godinu. Podigli smo realizaciju budžeta za 80 posto za dve godine ali uvek ostaje deo sredstava koje nisu realizovane. Zato budžet ne može parcijalno da se posmatra.”

Na konstataciju Miodraga Stankovića o mogućnostima uzimanja kredita Bulatović kaže :

“ Mi ćemo nakon prvog kvartala imati procenu kako stvari stoje. UKoliko budemo uspešni i realizacija bude idealna možda ćemo podići kredit. Ostavljamo prostor pravimo projekciju u vezi kredita ali ćemo o trošenju tog novca odlučivati ovde na Skupštini i to isključivo za izgardnju i investicije”, rekao je Bulatović.

Odluka o usvajanju budžeta doneta je tek u popodnevnim satima

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.