Skupština izglasala nove  nadzorne odbore bez predloženih članova opozicije

Izvor: JUGpress.com, 20.Nov.2018, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština izglasala nove  nadzorne odbore bez predloženih članova opozicije

NIŠ

Dvadeset dve ustanove kojima je osnivač Grad Niš  danas su dobile nove nadzorne odbora. Mandat starim članovima istekao je 29. Novembra 2017. Godine.  Skupština je izglasala predložene kandidate a među njima nema kandidata koje su predložiole opozicione odborničke grupe. Predstavnici opozicije su burno reagovali.

Osnovni i jedini razlog zašto nema članova opozicije u nadzornim odborima javnih ustanova, kako kaže Ivan Jovanović, predsednik Odbora za imenovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je taj “ što više od godinu dana oni ( predstavnici opozicije)  nisu našli za shodno da usaglase predloge koje su davali”. Jovanović je rekao da su za neke odbore opozicioni odbori davali za neke ustanove više predloga a kod drugih nije bilo dovoljno predloga. “Imali smo situaciju da je odbornička grupa “Dosta je bilo prestala da postoji. Oni su formirali odborničku grupu “Niška inicijativa”, a od njih nije posle toga došao ni jedan jedini predlog. To je najbolji pokazatelj njihove  neodgovornosti”.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Miodrag Stanković rekao je da je odbornička grupa DS još januara predala predloge za članove nadzornih odbora javnih ustanova. Ovakvim izborom pokazala je da ne želi kontrolu a “ samo kontrolisana vlast može da bude dobra vlast. Očigledno da je to problem Srpskoj naprednoj stranci”, rekao je Stanković.

“ Ja smatram da smo mi ovim ušli u autokratiju, i to ne formalnu nego stvarnu autokratiju. Imamo formalno demokratske isntitucije, međutim o njima odlučuju očigledno “ iz Beograda”. Dodaje da je sve dogovoreno na sastanku šefova odborničkih grupa zajedno sa predsednikom Skupštine Grada i gradonačelnikom ali neko je očigledno sugerisao “ da je to prevelika demokratija” .

“ Ovo je skandal”, rekao je Stanković.

Šef odborničke grupe „Niška inicijativa“ Srdjan Nonić rekao je da je  30 januara dostavljena kompletna dokumantacija sa biografijama predloženih kandidata . Smatra da je pravno formalno promenjeno ime odborničke grupe i da to nije trebalo da utiče na postupak odlučivanja o njihovom predlogu. Pita se , ako je to razlog zašto onda predlozi druge  dve odborničke grupe nisu razmatrane. Zamerio je i to što je tačka za imenovanje došla pod tačkom “razno”.

Rekao je da je problem u “ nasilju većine” i “ netolerantnosti predsednika koji je oduzimao reč više puta poslanicima opozicije.

On je istakao da članstvo u Upravnim i Nadzornim odborima ne nosi nikakvu nadoknadu već omogućuje uvid u rad ustanova.

Odbornik odborničke grupe „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović rekao je povodom izbora za članove Upravnih i Nadzornih odbora da ovakva situacija nikada u Nišu nije bila.

“ Nekorektno je i duh parlamentarizma ne živi u ovoj Skupštini “ rekao je Jovanović i dodao da “ smatra da je ovo presedan u višestranačkom sistemu da mi nemamo svog redstavnika ni u jednom odboru”,

„Mi smo samo tražili jedno mesto u Nadzornom odboru Doma zdravlja, ali ga nismo dobili. Predlagali smo za to mesto doktora ekonomskih nauka sa državnog fakulteta a oni su sve to zanemarili”,  izjavio je Jovanović ocenjujući da je Skupština postala “opšta lakrdija”

“ To je glasačka mašina” rekao je i dodao da je cilj ovakvog postupanja vladajuće vrećine “ nekontrolisano trošenje sredstava”.

Zamenik gradonačelnika Niša Miloš Bandjur kazao je da izborom predloženih članova za Nadzorne i Upravne odbore nije prekršen ni jedan zakonski uslov i da svi kandidati ispunjavaju minimum zakonskih uslova i mnogo više od toga. Kazao je da nigde ne postoji obaveza skupštinske većine da u Nadzorne odbore uključi predstavnike opozicije.

“Ovo je prva vlast koja ume samu sebe da kontroliše, što smo i pokazali i dokazali. Za razliku od perioda od 2000. do 2012. godine kada ni jedan predstavnik izvršne vlasti nije odgovarao niti je protiv bilo koga bio pokrenut bilo kakav postupak, od 2012. godine imamo jednu sasvim drugu praksu. Vlast je protiv mnogih svojih predstavnika za koje se sumnja da su počinili krivična ili druga dela pokrenula postupak, što najbolje govori o tome da ova vlast ume da kontroliše i popravlja sebe samu.  “, izjavio je Bandjur.

On je zamerio opoziciji da nije dovoljno konstruktivna a da se dosadašnjim ponašanjem u Skupštini grada Niša nije kvalifikovala da dobije mesto u nadzornim i upravnim odborima.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.