Skoro 900 mesta za upis u srednje škole u Pirotskom okrugu

Izvor: JužneVesti.com, 12.Apr.2023, 13:54

Skoro 900 mesta za upis u srednje škole u Pirotskom okrugu

Kao i prošle godine, srednje škole u Pirotskom okrugu i ove godine imaće 862 slobodna mesta, planirano je preliminarnim planom upisa koje je objavilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U Pirotu, Babušnici i Dimitrovgradu nije bilo promena u obrazovnim profilima za školsku 2023/24. godinu, dok promena ima u belopalanačkoj srednjoj školi pa će, umesto dva profila (obućar i modni krojač), sada sa istim brojem slobodnih mesta đaci moći da se školuju za kuvara. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Đacima koji završe osnovnu školu, u Pirotu su i ove godine na raspolaganju 592 slobodna mesta, ali za razliku od prošle godine, kada je bilo 6 novih obrazovnih profila, sada nema ni jednog novog i sve škole su zadržale one prethodne. U Ekonomskoj školi 120 slobodnih mesta; foto: Lj. F.

Najviše mesta ima u Tehničkoj školi - 180, gde će učenici moći da se školuju za elektrotehničara obnovljivih izvora energije, elektrotehničara informacionih tehnologija, tehničara mehatronike, tehničara za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina, kao i za vozača motornih vozila i tehničara drumskog saobraćaja.

Jedini trogodišnji smer je onaj za vozača, a svi smerovi upisuju po jedno odeljenje od 30 đaka.

130 mesta je u pirotskoj Gimnaziji, gde je đacima na raspolaganju 5 smerova, dok Ekonomska škola upisuje maksimalno 120 đaka, sa svoja 4 smera - ekonomski tehničar, finansijsko-računovodstveni tehničar, turistički tehničar i hotelijersko-restoraterski tehničar.

U Mlekarskoj školi je planirano 90 mesta u 3 odeljenja i dostupni su smerovi veterinarski tehničar, prehrambeni tehničar, kao i pekar i obrazovni profil prerađivač mleka po kome je ta škola i najpoznatija. 90 mesta u Babušnici; foto. Lj. F.

Pirotska Srednja stručna škola maksimalno će moći da upiše 60 učenika za tri profila - pedikir/manikir, frizer i tehničar za polimere, dok Škola za osnovno i srednjoškolsko obrzovanje ima 12 mesta.

Babušnička Srednja škola "Vuk Karadžić" raspolaže sa 90 slobodnih mesta za 4 smera - opšti tip gimnazije, bravar-zavarivač, mašinski tehničar motornih vozila i mehaničar motornih vozila, a toliko mesta ima i u dimitrovgradskoj Gimnaziji za 3 smera - jedno odeljenje Gimnazije na srpskom i jedno na bugarskom jeziku, kao i smer turističkog tehničara na bugarskom.

Opšti tip gimnazije ima i Srednja škola u Beloj Palanci "Nikita Remizijanski", kao i smer elektrotehničara informacionih tehnologija, dok je ove godine dostupan i smer kuvara umesto nekadašnšnjih profila za krojače i obućare (ukupo 90 mesta).

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.