Izvor: JUGpress.com, 12.Jul.2023, 23:18

Škola „Kralj Petar Prvi“ postaje energetski efiksana , ušteda i za školu i za grad

NIŠ

 U toku su radovi na unapređenju energetske efikasnosti u niškoj Osnovnoj školi ”Kralj Petar Prvi”. Radove je obišla minstarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović u pratnji gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski. Đedović je istakla da je kroz mere energetske efikasnosti u Nišu do sada ,zajedno sa gradom uloženo 213 miliona dinara.

     „Radovi su počeli u aprilu, jedno krilo je završeno. Sada čekamo isporuku prozora i zamolila sam izvođača >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << radova da ubrza ipsoruku  da bi bili sigurni da će to celo jedno krilo biti gotovo do početka školske godine, a da se ovaj drugi deo, kao što je ugovorom predviđeno završi do oktobra. Ova škola je sagrađena  1933. godine i neophodna je bila rekonstrukcija. Zadnji put se na školi nešto radilo pre više od 20 godina. Sada zajedničkim naporom grada Niša i Ministarstva rudarstva i energetike, radimo na tome da ova škole postene energetski efikasna“, kazala je ministarka Dubravka Đedović koja je nakon Osnovne škole „Kralj Petar Prvi“ obišla i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji koja se, takođe rekonstriše.

            Ona je dodala da su ove incesticije višestruko korisne.

         „Na primeru  ove škole može se videti koliko su one vredne. Sada očekujemo da  70 posto  bude smanjena potrošnja električne energije i računa. Takođe i smanjenje zagađenja od nekih 70 odsto ugljen dioksida što je značajno za stanovnike grada Niša“, kazala je Đedović.

         Do sada je 166 domaćinstava u Nišu iskoristilo subvencije za mere energetske efikasnosti, što za zamenu stolarije, kotlova i fasada, a još 180 ugovora treba da bude potpisano tokom ovog meseca, rekla je Đedović.

       Rekonstrukcijom škola ”Kralj Petar Prvi” i ”Ivan Goran Kovačić” smanjiće se i računi za struju, koje plaća grad istakla je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

      „Nama će to i te kako značiti u budžetu, a sa druge strane mi smo ove godine aplicirali sa novom školom, Stefan Nemanja. Milsim da će ministarstvo biti blagonaklono prema Nišu i da ćemo, ako sve bude kako treba, imati još jednu škola koja će energetski biti spremna za đake. Na tome nećemo  stati. Osluškujemo potrebe sugrađana maksimalno i nastavljamo i  projekte koje radimo sa njima, a to je zamena stolarije  i motivišemo ljude da se okrenu alternativnim izvorima energije kako bi smo što više uštedili električnu struju, a tako pomažemo i lokalnoj zajendici a i državi“, istakla je Dragana Sotirovski.

       Radovi na fasadi, sistemu grejanja i zameni stolarije u jednom krilu škole ”Kralj Petar Prvi” biće završeni do početka školske godine, dok će se na drugom krilu raditi tokom septembra i oktobra.

      „Spoljni deo fasade je urađen skoro ceo kamenom vunom, u prvom delu je postavljen i sloj koji ide preko toga. Očekujemo da  u najkraćem roku krenu sa zamenom stolarije. Unutra je dosta urađeno što se tiče grejanja. Očekujemo da jedno krilo bude spremno za đake a da će ostali deo biti do oktobra završen“, kazao je Robert Džunić, direktor OŠ”Kralj Petar Prvi”.

      Učenici će zbog radova i od početka nove školske godine biti izmešteni u izdvojeno odeljenje ove škole u Pasi Poljani. Ova škola ima oko 900 đaka, a poslednji put je renovirana 2001. godine, ali ne u ovoj meri kaže Džunić. (kraj) VP/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.