Situacija sa izbeglicama stabilna, ali su zalihe hrane i vode sve manje

Izvor: JužneVesti.com, 26.Avg.2015, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija sa izbeglicama stabilna, ali su zalihe hrane i vode sve manje

Nakon velikog talasa izbeglica koji je prošlog vikenda zadesio jug Srbije, situacija na 2 punkta u Preševu i takozvanom Miratovačkom polju je u sredu stabilnija.

U Centru za prihvat migranata u Preševu danas je zbrinuto oko 2.000 ljudi, dok ih je na Miratovačkom polju jedva stotinak.

Izbeglice u ova 2 prihvatna centra su obišli ministar rada Aleksandar Vulin i šef Koordinacionog tela Zoran Stanković koji su još jednom naglasili da se Srbija „nosi“ sa velikim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << brojem izbeglica koji su u tranzitu kroz našu zemlju na putu ka nekoj od zemalja Evropske unije.

Iako nema većih problema, Vulin je rekao da su zalihe hrane i vode sve manje i da je potrebna pomoć jer su zalihe dovoljne za svega par dana.

O spekulacijama da li se očekuje novi veći talas izbeglica, oni nisu hteli da govore jer, kako kažu, to zavisi od mnogo činilaca.

Ahmet Alimi, sekretar Crvenog krsta u Preševu potvrdio je za Južne vesti da, osim Komesarijata za izbeglice i nekoliko manjih donacija, oni nisu dobili nikakvu pomoć.

Pomoć nam je neophodna. Trudimo se da kroz naš Centar niko ne prođe gladan i žedan i da svima pružimo potrebnu medicinsku pomoć. Ljudi dolaze sa raznih područja, prelaze veliki put, umorni su, gladni, a često i bolesni. S toga nam je potrebna svaka vrsta pomoći sa akcentom na nužne stvari za bebe i malu decu – kaže Alimi.

Za razliku od nedelje kada je na Miratovačkom polju bilo preko 4.000 ljudi, danas je slika mnogo drugačija. U kampu je, pored stotinak izbeglica, mnogo policije i vojske, a higijena nije baš na zavidnom nivou.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.