Izvor: JUGpress.com, 09.Avg.2023, 18:08

Siromah ne pravi raskošnu svadbu – Umesto “Ekspo 2027” tražimo podršku građanima da prežive 2023.

NIŠ

Umesto da prihvati ponuđenu ostavku premijera Ane Brnabić, predsednik Republike Aleksandar Vučić je zajedno sa njom juče predstavio najsiromašnijim građanima u Evropi planove za novi projekat “Srbija 2027” i u okviru njega izgradnju izložbenog centra “Ekspo 2027” koji će, kako su najavili preobraziti Beograd, “ogromno uvećati kvantni skok ekonomije, i doprineti rastu i povećanju i plata i penzija”, saopštila je narodna poslanica Tamara Milenković Kerković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
“Nakon Vesićevog obrazloženja antiustavnih izmena Zakona o planiranju i izgradnji kojim će država tajkunima pokloniti najvrednije zemljište, nakon zaduženja od 1.3 milijarde evra samo zakonima sa poslednje sednice Parlamenta, ova Vučićeva najava da će izložbeni centar, za koji planiraju da zaduže državu za još milijardu evra je možda i još veće sluđivanje siromašnih građana Srbije. Ove projekcije i bajke o privrednom i ekonomskom rastu treba da građane nateraju da zaborave da žive u zemlji u kojoj su najveći u Evropi samo indeksi korupcije, indeks potrošačkih cena, stopa inflacije, siromaštvo, nasilje i kriminal. Samo neka građani otvore frižidere i odmah će se Vučićeve laži o privrednom rastu i dobrom životu rasturiti kao PKB nakon prodaje Al Dahri.

Siromaštvo građana, poskupljenje hrane i troškova života, a posebno ekonomska beda u kojoj žive građani najsiromašnijeg njenog dela, Juga Srbije, dostigli su nepodnošljive razmere.

O bestidnosti Vučićevih i planova SNS vlasti da najbogatijima poklone milijarde evra vredno zemljište, a da pozajme milijardu evra za izložbeni centar u Beogradu dovoljno je podsetiti da u apsolutnom siromaštvu u Srbiji živi gotovo pola miliona ljudi, kao i da je bukvalno gladno 125.000 dece koja teško imaju i za jedan obrok u porodicama sa primanjima od 12.500 dinara. U riziku od siromaštva živi milion i po ljudi, ili 21.2 % građana Srbije.

Ukoliko Vučiću i premijeru Brnabić u ostavci ni to što deca u Srbiji gladuju ne znači ništa, neka se podsete ne tako davnog ekonomskog kolapsa Grčke koje je obznanjeno tek nakon izbora, oktobra 2009. godine, kada su Grci saznali da u javnom dugu Grčke svako od njih učestvuje sa preko 30 000 evra per capita. Nakon najave bankrota države u Grčkoj su poverioci preuzeli najvredniju državnu imovinu-luke, aerodrome, železnicu i druge najunosnije nekretnine, a MMF, ECB i Evropska komisija, tzv. Trojka uveli su drakonske mere štednje, smanjenje su za preko 50% plate i penzije, a troškovi života povećani više puta, što je bankrotirane Grke dovelo nacionalnog kolapsa i do svakodnevnih samoubistava.

Jedan od uzroka ogromnog grčkog duga bio je potez sličan ovoj planiranoj izgradnji preskupog Ekspo centra i Nacionalnog stadiona. Olimpijske igre koje je Grčka organizovala 2004. godine. a čiji su troškovi nadmašili 13 milijardi evra i imali su glavnu ulogu u porastu javnog duga koji je Grčku 2010. umalo doveo do bankrota a stanovništvo do nacionalne tragedije.

Razlika je što Srbiju zbog ovolike pljačke, povećanja javnog duga, suludih investicija koje omigućavaju javnu pljačku, uništenja poljoprivrede i domaće industrije i privrede, a sa najsiromapnijim staniništvom u Evropi čeka mnogo gora sudbina, i od Grčke.

Siromah ne pravi raskošnu svadbu, Vučiću! To je put u siguran bankrot.

A najgore je što Vi, Vučiću to znate jako dobro.

Poslanička grupa Dveri-Patriotski blok zato, umesto sipanja pozajmljenog novca u stadione i ekspo centre, zahteva hitno obnavljanje svih porodilišta u Srbiji, dostojanstven tretman trudnica i porodilja, tražimo hitne odluke o besplatnim udžbenicima, prevozu i užini za sve đake u Srbiji i po 20.000 din porodici svakog đaka”, navodi se u saopštenju. (kraj) DN/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.