Širi se drvored na pirotskom keju

Izvor: JužneVesti.com, 05.Okt.2022, 16:09

Širi se drvored na pirotskom keju

Pirotski kej, jedan od zaštitnih znakova tog grada i ponos svih Piroćanaca, poznat je i drvoredu lipa koji je zasađen na vrhu nasipa, a namera Gradske uprave je da se neke stare sadnice zamene novim, kao i da se drvored dodatno proširi sa ukupno 173 sadnice lipa, bresta i jasena. Za nove sadnice na tom prostoru, ali i u Ulici Stefana Prvovenčanog i u dvorištu Arhiva, namenjeno je skoro 1,7 miliona dinara.

Drvored lipa će biti obnovljen i proširen, od petlje novoizgrađenog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << auto-puta i fabrike Tigar Tajers, preko mosta "Gazela“, sve do "Železničkog mosta" i dalje do kompenzacionog bazena.

Na tom prostoru će se zasaditi, kako stoji u tenderskoj dokumentaciji, dvostruki drvored sa 159 lipa, starosti od 8 do 12 godina i sa već formiranom krošnjom, kao i 11 poljskih jasena i 3 sibirska bresta, takođe sa već formiranom krošnjom.

Održavanja vetrozaštitnog pojasa sadnjom drvorednih sadnica planiraju se radovi na zameni oštećenih stabala i uređenju leve i desne obale nišavskog keja na teritoriji opštine Pirot celim svojim tokom, duž postojećeg šetališta na kome je formiran dvostruki drvored sadnjom plemenitih vrsta lišćara - objašnjavaju u dokumentaciji.

28 platana biće zasađeno u Ulici Stefana Prvovenčanog, dok će se dvorište Arhiva oplemeniti i ozeleniti sa 9 komada drveća i 148 komada dekorativnog šiblja.

Podsetimo, kej je davne 1933. godine dobio pravu formu sadnjom lipa - i na levoj i desnoj obali Nišave u 2 reda, a između njih je danas uređeno šetalište.

O njegovoj gradnji, sadnji drvoreda i istorijom jednog od najlepših kejeva, više pročitajte u ovom tekstu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.