Šiptarski konji pasu i pogane staro srpsko groblje u Ljuboždi (FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 27.Okt.2019, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šiptarski konji pasu i pogane staro srpsko groblje u Ljuboždi (FOTO)

Na jednom od najstarijih srpskih grobalja u Metohiji, Šiptari napasaju stoku koja pogani svetinju naočigled malobrojnih Srba povratnika, saznaju KM Novine!


   
Groblje u selu Ljubožda, Istok.    




Srpsko groblje u selu Ljubožda, opština Istok, jedno je od najstarijih srpskih pravoslavnih grobalja u Metohiji. Neki od meštana za njega kažu i da je "milenijumsko" ali do preciznih podataka je >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << teško doći. Svakako da nema sumnje da se radi o viševekovnim nadgrobnim spomenicima.

Uprkos značaju koje ovo groblje ima za Srbe, ono je bez neophodne brige i minimalne zaštite, bez bilo kakve ograde. 

To čini da ga ovdašnji Šiptari eksploatišu u najbanalnije svrhe, odnosno na tom groblju napasaju svoje konje. Životinje, nesvesne mesta na kome se nalaze, tu obavljaju sve svoje prirodne potrebe poganeći tako ne samo istorisjki spomenik već i svetinju i mesto na kome se i danas pokopavaju, doduše retki, Srbi povratnici.

Ovdašnji Srbi su, prema saznanjima KM Novina, ogorčeni ali i nemoćni da se suprotstave jer bi reakcija koju bi izazvala mogla skupo da ih košta, možda i najskuplje.

"Eto tako konji pasu i se..u po Srpskim svetinjama.. Dal' bi trebalo da se zamislimo, mi čiji dedovi, očevi, braća, majke, ovde leže...? Na ovom crkvištu, groblju, svetilištu..na ovom naj svetijem mestu što smo ikad imali, i što ćemo ikada imati?" pita se jedan od ojađenih meštana.


   
Konj privezan i napasa se na srpskom groblju!    


Da se obrate nemaju kome. Vlast države Srbije je čak zaobišla UNMIK i druge međunarodne organizacije, zadužene da  obezbe najosnovnije životne uslove Srba, i prepustila ih "brizi" albanskih separatista! Ni Srpska pravoslavna crkva, nakon puča izvedenog februara 2010. godine, nije više organizacija koja bi mogla da ih zaštiti jer i jereji, odnosno sveštenici sada uzurpirane ERP, učestvuju na sednicama ilegalnih "opština" takozvane "republike Kosovo"!

Nažalost i ovo groblje je jedan od primera da su Srbi koji učestvuju u šiptarskoj vlasti samo običan dekor, bez ikakvog uticaja i moći ako Šiptari to tako žele. Odnosno, uvek kada od toga nemaju nikakvu korist.


   
Starih krst iz Ljubožde.    

   
Starih krst iz Ljubožde.    

Na sednici tzv "opštine Istok" po sistemu takozvane "republike Kosovo" početkom februara ove godine, pomenuto je i ovo groblje. tek na kraju sednice, usput. Tada je "srpski predstavnik" ( a oni su uvek problematični jer ih ne bira narod već nameće vlast iz Beograda radi ispunjenja Briselskog sporazum o integraciji Srba u veštačko društvo kosovskih Albanaca - tzv "Kosovara") Svetlana Đorić, kada je predsedavajući "potpredsednik opštine" Agim Ademaj pitao da li još neko ima nešto da kaže, pomenula problem ovog groblja:

"Bezbednosna situacija je relativno dobra. Imamo zahtev za ograđivanje groblja u selu Ljubožda koje ima veliku istorijsku vrednost, mi smo podneli zahtev Kabinetu gradonačelnika i pitamo da li je moguće da se ovo groblje u blizini opštine donekle očisti, jer svi zahtevi srpske zajednice za nadležne kancelarije, se ne realizuju. Hvala" bilo je sve što rekla je Đorićeva.

Treba napomenuti da "relativno dobra bezbednosna situacija" znači da nema ubistava Srba. Redovne krađe letine, stoke, šume, poljoprivrednih proizvoda i svih drugih dobara Srbima, smatraju se gotovo normalnim. Iako takozvana "kosovska policija" svaki put kada to neko prijavi, izađe na teren i izvrši uviđaj, do sada ni jedan počinilac nigde na Kosovu i Metohiji nije uhvaćen zbog krađe imovine Srbima! to se naziva relativno dobrom situacijom.

Odgovarajući na zahtev o groblju, nakon što je podsetio da je na prethodnom sastanku "hodža dao odgovor" na to pitanje, Ademaj je obrazložio "imamo brojna groblja u opštini Istok i nemoguće je iz budžeta opštine ograditi sva groblja, problem je finansijski, nema nikakve veze sa tom zajednicom ili ovom zajednicom, već sa budžetskim mogućnostima. Mi ćemo razmotriti vaš zahtev i onda ćemo videti šta možemo da uradimo".

Šta mogu, ili slobodno reći, šta žele da urade - vidimo na fotografijama.


   
Pored svih muka sa kojima se povratnici sreću, prinuđeni su i da ćutke posmatraju skrnavljenje srpskih grobalja i svetinja.    

Ujedno je ovo odlična ilustracija "potrebe" da Srbi budu deo šiptarskog sistema! Odnosno - od toga nemaju ama baš nikakvu korist!

Međutim, kada bi se nametnuti "prestavnici Srba" ohrabrili da te kvazi-institucije napuste, našla bi se sva moguća sredstva da se Srbima ispune zahtevi jer jedino na taj način, ako ih Srbi prihvate, separatističke kvazi-institucije mogu da se pohvale nekakvim "legitimitetom" zbog čega bi za Srbe bilo najbolje da napuste separatističke pozicije, kako su i ranije upozoravale KM Novine

Sa druge strane ni glavni agitatori i odgovorni za izazivanje NATO agresije nad Srbijom 1999. godine, OEBS, kao da više radi na zatiranju nego na očuvanju i zaštiti srpskih grobalja.




"Nije ograđeno i delimično je obraslo visokom travom i manjom količinom smeća. Ima od 50 do 100 nadgrobnih spomenika, od kojih većina izgleda veoma staro. Većina nadgrobnih spomenika je polomljena i/ili srušena i groblje je u veoma lošem stanju. Zajednica kosovskih Srba, koja je pre sukoba živela u ovom selu, raseljena je" i to je sve što OEBS ima da kaže. Međunarodne organizacije, pa čak i OEBS, vršile su popis kulturnih  iistorijskih spomenika na Kosovu i Metohiji u više navrata ali svaki put tako da se ti tragovi radije zatiru i prikrivaju nego beleže.

To je slučaj i sa ovim "Katalogom fotografija" koje je OEBS pripremio 2011. godine a odakle smo citirali navedeni deo. Oni, međutim, ne smatraju da su loše odradili posao, naprotiv, u uvodu navode:

"Ovaj katalog takođe doprinosi stvaranju većih mogućnosti za pripadnike pravoslavne zajednice da slobodno koriste svoja verska i kulturna prava, kao i  stvaranju povoljnijih uslova za povratak među zajednicom kosovskih Srba". Doslovce! A kako će to učiniti? Na koji način će jedan "katalog fotografija", koji pritom prikazuje uglavnom delove groblja na kojima nisu vidljiva oštećenja niti pravo stanje u kome se ona nalaze, pomoći u bilo čemu? Vidimo kako je i OEBS pomogao!

Zato se, kad god to mogu, ovdašnji Srbi sami organizuju i groblje čiste i održavaju, pale sveće. Ovako je to izgledalo letos:


   
Foto: Žarko Zarić    
Ne samo da im nije teško već su Ljuboždani izuzetno ponosni na tragove svog postojanje stare a koji mogu da svedoči viševekovno prisustvo Srba na ovom prostru. Duže od bilo koga drugog.




Po svemu sudeći interesi Šiptara i njihovih saveznika iz međunarodnih organizacija, ne poklapaju se sa srpskim interesima pa ni onim najosnovnijim! Ukoliko su Šiptari ti koji dobijaju, Srbi neminovno gube. Ostaje im, kao u ovom slučaju, groblje koje predstavlja svetinju, zemlju vekovima osveštavanu u koju se pohranjuju ostaci umrlih Srba da po njima Šiptari napasaju stoku i pogane zapušteno groblje.


   
Upaljene sveće na porušenom groblju.    






I da situacija bude, kako drugačije nego "relativno dobra"! A njima, odlučnim da ostanu i sačuvaju svoje - i takva odgovara! Samo da budu na svojoj zemlji!

U opštini Istok do 1999. godine živelo je 8.700 Srba, plus 1.700 Crnogoraca. Albanizacija ovog kraja tekla je vrlo dinamično pod komunističkim režimom. O tome možete pročitati u tekstu KM Novina, autora Zorana Đorđevića, jednog od najznačajnijih letopisaca ovog kraja:

KOLONISTI IZ ALBANIJE U ISTOKU (Paralela: Metohija 1974 – Evropa 2016)⇗



KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju
#Kosovo #Metohija #Ljubožda #opština #Istok #Srbija  #kmnovine

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.