Izvor: JUGpress.com, 13.Feb.2024, 22:58

Sindikati : „Pravo na bolovanje je osnovno pravo svakog radnika“

BEOGRAD-NIŠ

Nakon što je u medijima objavljena vest da je Ministarstvo zdravlja pokrenulo postupak da se „hitno“ organizuju vanredni stručni nadzori i utvrdi koji lekari, češće od drugih, propisuju bolovanja radnicima u fabrikama Leoni, Cumtobel i Imi, reagovali su sindikati.

Strani investitori su time zloupotrebili povlašćeni položaj kod srpske vlade u želji da utiču na lekare, upozorili su iz sindikata Nezavisnost, prenosi N1.

Kako je preneo ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << portal, u dokumentu koji je stigao iz Ministarstva zdravlja u niški Dom zdravlja, a koji je nazvan urgencijom, na dva mesta se pominju reči „hitno“, i to velikim slovima, i „odmah“. Sve se to odnosi na postupke unutrašnje kontrole kvaliteta rada lekara, koji su propisivali bolovanja radnicima stranih kompanija koje su se žalile premijerki Srbije.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su u pisanom saopštenju izrazili zabrinutost i otvoreno se protive najavi Ministarstva zdravlja da će se „hitno“ organizovati vanredni stručni nadzori lekara koji radnicima stranih kompanija otvaraju bolovanja.

“Pravo na bolovanje je osnovno pravo svakog radnika i na stvaranje tog prava ne mogu da utiču ni strani investitori ni Vlada Republike Srbije. Ukoliko postoji sumnja da radnici zloupotrebljavaju pravo na bolovanje, poslodavci imaju mogućnost da, u skladu sa članom 179 stav 4, radnika upute na odgovarajuću analizu u ovlašćenu ustanovu o svom trošku. To je jedino zakonom dopušteno sredstvo za proveru opravdanosti bolovanja. Svako drugo sredstvo, uključujući interne komisije za proveru bolovanja, suprotno je zakonima Republike Srbije i međunarodnim obavezama koje smo ratifikovali“, rekla je pravnica sindikata Sloga, Lidija Jovanović.

Jovanović naglašava da se postupak koji se sada pokreće, na zahtev stranih investitora, za hitnu internu proveru kvaliteta stručnog rada zdravstvenih radnika koji ocenjuju opravdanost bolovanja, predstavlja direktno ugrožavanje i nepoštovanje osnovnih prava radnika i samih lekara:

“Ovakav pristup ne samo da stvara dodatni pritisak na radnike, koji će se bojati odlaska na bolovanje čak i kada su zaista bolesni, već stavlja i zdravstvene radnike pod lupu, čiji rad može postati predmet vanrednog nadzora na osnovu bilo kakve pritužbe stranog poslodavca.“, ističe Jovanović.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozivaju Ministarstvo zdravlja da preispita svoje odluke i postupke koji mogu imati dalekosežne negativne posledice ne samo na radnike u pomenutim kompanijama, već i na celokupni zdravstveni sistem i poverenje građana u stručnost i nepristrasnost zdravstvenih radnika.

U cilju zaštite prava radnika i očuvanja integriteta zdravstvenog sistema, neophodno je promovisati transparentnost i poštovanje zakona, umesto podsticanja praksi koje mogu dovesti do dodatne stigmatizacije i nepravde prema radnicima.

Podsetimo, radnica zaposlena u fabrici Leoni je prošle godine preminula sat vremena nakon pregleda u fabričkoj ambulanti, ali je uprkos jakom bolu u grudima i trnjenju leve ruke lekarka nakon koktel-injekcije diklofena i sedativa uputila je nazad na fabričku traku. O lošim uslovima rada u fabrikama stranih investitora koji dobijaju subvencije Republike Srbije možete redovno da čitate na Mašini.

Izvor: Mašina

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.