Simbol mira i otpora trećem svetskom ratu na jugu Srbije - trešnjev top ispaljuje konfete i bele golubove

Izvor: JužneVesti.com, 14.Jun.2023, 12:36

Simbol mira i otpora trećem svetskom ratu na jugu Srbije - trešnjev top ispaljuje konfete i bele golubove

Igrište, opština Kuršumlija, jug Srbije, selo gde je napravljen prvi spomenik u Srbiji junacima Gvozdenog puka sada ima i trešnjev top, omaž miru i anti-ratni simbol. "Top je simbolično napravljen za sve usijane glave koje sada zveckaju oružjem i prizivaju ratove. Ja mislim da ako započne treći svetski rat sa tehnologijom koja sada postoji, četvrti bi se vodio upravo ovakvim topom" - kaže Života Jevremović, tvorac drvenog topa od trešnje koji umesto granata ispaljuje konfete ili >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bele golubove u znak mira i ljubavi. Ovaj top će se ispred podignutog spomenika Gvozdenom puku u tom selu simbolično oglašavati svake godine 11. 11. u 11 sati i 11 minuta i na taj način obeležavati Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Deset godina je prošlo od ideje do realizacije da se napravi verodostojna replika topa koji je koristio Hajduk Veljko u Prvom srpskom ustanku.Života sa prijateljima isprobava trešnjev top; Foto: R. U.

Postoji fotografija našeg vojskovođe iz tog vremena, Hajduk Veljka sa topom i to je bila inspiracija za mene da napravim repliku. Raspitivao sam se i tražio po arhivama, saznao sam da su se tada topovi pravili od trešnjevog drveta. Pronašao sam odgovarajuće stablo koje se duže od dve godine sušilo, da bi sa još jednim prijateljem krenuo da ga obrađujem i sečem po dimenzijama za top - priča Života Jevremović, idejni tvorac neobičnog topa.

Da sve bude autentično, pronašao je i stare drvene točkove koje je postavio na top kako bi se lakše transportovao sa jedne na drugu lokaciju.Trešnjev top sa točkovima radi lakšeg transporta; Foto: R. U.

Top je simbolično napravljen za sve usijane glave koje sada zveckaju oružjem i prizivaju ratove. Ja mislim da ako započne treći svetski rat sa tehnologijom koja sada postoji, četvrti bi se vodio upravo ovakvim topom. Zato će moj top simbolizovati mir i ljubav i biti opomena svima u svetu - dodaje Jevremović.

Top je isprobao “ispaljivanjem plotuna” na dva načina i oba puta je uspešno završeno "dejstvo", prvi put je iz topa simbolično i bezbedno izleteo beli golub, a drugi put su “ispaljene” konfete.

Života Podseća da je njegovo selo Igrište u Prvom svetskom ratu ispratilo 17 mladića od kojih se njih 14 nikada nije vratilo svojim kućama.

Života kao potomak tih mladih i hrabrih ljudi nikada se nije pomirio sa činjenicom da su oni kao vojnici čuvenog Gvozdenog puka zaboravljeni, pa je njegovom inicijativom u ataru sela napravljen prvi spomenik Gvozdenom puku u Srbiji visok 6 metara, a koji je zvanično otkriven 2016. godine.

Da bi realizovao svoju ideju, on je godinama pre toga obilazio vašare, pijace i javne skupove tražeći novac za izgradnju spomenika.Prvi spomenik junacima Gvozdenog puka u selu Igrište kod Kuršumlije; Foto: Lj. M.

Uspeo sam zahvaljujući dobrim ljudima koji su prepoznali moju iskrenost i želju da se na neki način odužimo našim slavnim precima. Spomenik je izgrađen od nakvalitetnjeg granita uvezenog iz Južnoafričke Republike, sa dvoglavim orlom na vrhu, Karađorđevom zvezdom i grbom Srbije - naglašava Jevremović.

Selo Igrište sa svega 25 stanovnika nalazi se na 15-ak kilometara od Kuršumlije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.