Simbol kanjona Jerme, suri orao, na muralu u selu Vlasi

Izvor: JužneVesti.com, 21.Okt.2020, 08:47

Simbol kanjona Jerme, suri orao, na muralu u selu Vlasi

Suri orao, jedan od simbola kanjona reke Jerme i zvonačkog kraja, od nedavno je na muralu na ulazu u selo Vlasi. Njegov autor je pirotski slikar Ljubiša Ljuba Pejčić koji je zajedno sa još četvoro umetnika učestvovao na prvoj likovnoj koloniji u ovom selu.

Dok su ostali umetnici, pirotski slikari Dragan Jocić, Dejan Cvetković, Đorđe Marinković i umetnica iz Niša Mireja Tešić slikali, Pejčić se odlučio da uradi mural na jednoj od zgrada na ulazu u selo, a u dogovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sa meštanima, odlučio se za surog orla.

Obično meni zapadnu murali, ja njih volim da radim, izazovniji su mi. Treba imati smisla za njih, mora slika da vibrira, da ima efekta iz daljine kad se gleda. Do prošle godine je u kanjonu Jerme boravilo par surih orlova, te životinje su simbol tog kraja i sela Vlasi. Meštani su rekli da bi hteli orla na tom mestu na ulazu u selu i tako smo došli na tu ideju - kaže Ljuba Pejčić.

Murali mu nisu nepoznanica, prošle godine na parkingu kod pirotske hale Kej, nikao je ćilim, simbol Pirota, a u selu Poljska Ržana naslikao je paljenje badnjaka.

Ideju za naredno umetničko delo već ima. Još jedan orao u kanjonu Jerme; foto: Dejan Cvetković

Na restoranu kod manastira u Poganovu, radiću čuveni voz "Ćira" koji je takođe simbol tog kraja - kaže umetnik.

Inače, stanište surih orlova godinama je bio vrh Asenovo Kale preko puta Zvonačke Banje, a sada su, kako kaže ornitolog iz Zavoda za zaštitu prirode Ivan Medenica, svoje stanište pomerili nizvodno niz kanjon Jerme.

Ima ih i dalje. Sada su na potezu između Dragovite i Poganovskog manastira. Ima ga na Vlaškim planinama i možda na Grebenu. Sakriveni su po stenama u specijalnom rezervatu prirode Jerma - kaže Medenica.

Koliko ih ima, ne zna se tačno, ali ornitolog dodaje da je najmanje 2 para.

U međuvremenu, taj kraj je bogatiji za još jednog, ali na muralu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.