Sigurna kuća započela realizaciju projekta “Zaštitimo se zelenilom”

Izvor: JUGpress.com, 19.Jun.2017, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurna kuća započela realizaciju projekta “Zaštitimo se zelenilom”

NIŠ

Niška Sigurna kuća jedna je od 10 objekata socijalnog stanovanja u kojoj će se ove godine , zahvaljujući pomoći i podršci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, investirati u opremanje i stvaranje boljih uslova za život  onih koji u njoj borave.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, prošlog meseca potpisala je ugovore o realizaciji projekata u oblasti socijalnog stanovanja – >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << pomoći sigurnim kućama, sa predstavnicima nevladinog sektora koji se bave ovom oblašću. Za tu namenu u budžetu ministarstva za 2017. opredeljeno je 10 miliona dinara, a deo tog novca već je stigao u Niš, u Sigurnu kuću.

“ S obzirom na to da se sam objekat ustanove nalazi se u neposrednoj blizini centra grada i da poseduje veliko dvorište u kome  štićenice Sigurne kuće i njihova deca često borave, ova ustanova je zajedno sa udruženjem Iz Kruga – Niš aplicirala projektom kod Ministarstva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja projektom ,, Zaštitimo se zelenilom”. Ovaj projekat je odobren i podrazumeva izradu  betonskih radova oko ograde  sa sadnjom stotine sadnica tuja, kao i postavljanje sistema za navodnjavanje. Zahvaljujući ovom projektu objekat će biti  sa svih strana oivičen zelenilom, a tuje će svojom visinom doprineti stvaranju prijatne atmosfere i ujedno će štititi identitet štićenica od prolaznika“ , kaže za JUGPRESS Sonja Ščekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu.

Ovih dana počeli su prvi poslovi organizacije u realizaciji projekata. S obzirom da je novac  obezbeđen, pristuplo se prikupljanju ponuda, pozivi i sve ostale aktivnosti predviđene projektom za mesec jun . Sve ide po planu, dodaje Ščekić i trebalo bi da Sigurna kuća u Nišu bude u „ novom ruhu“ krajem avgusta.

„Iako je u našem društvu prisutno patrijarhalno vaspitanje i kulturološkii hendikep po kome je žena dužna da se potčini muškarcu i njegovim zahtevima i torturi, postoje žene koje su skupile hrabrost i rešile da stave tačku na nasilje koje su preživele. Neke od njih su zbog rizika u kome se nalaze smeštene u Sigurnu kuću. Smeštaj u ovu ustanovu podrazumeva stvaranje svih neophodnih  uslova da se one osećaju sigurno i zaštićeno i zato nam je od velikog interesa da zaštitimo žene i decu , ali i pružimo im optimalne uslove za život u Kući“, Sonja Ščekić iz niške Sigurne kuće.

Projekat je vredan 722 180 dinara.

Prilikom potpisivanja ugovora sa Ministarstvom prošlog meseca ministarka Zorana Mihajlović je rekla da se ove godine odlučilo da novac dobiju organizacije koje se bave samo sigurnim kućama. To je doprinos borbi protiv nasilja nad ženama, kako  bi se podigla na još viši nivo. Cilj ovog konkursa bje da se poboljšanju uslova stanovanja u sigurnim kućama za žene žrtve porodičnog i partnerskog nasilja, ali i da se jasno kaže da je dosta nasilja nad ženama

Ona je dodala da će kroz podršku biti rekonstruisano 10 sigurnih kuća.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.