Selo Svinjište kod Preševa- zaboravljeni  od svih

Izvor: JUGpress.com, 16.Jun.2016, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo Svinjište kod Preševa- zaboravljeni od svih

PREŠEVO

Po svedočenju samih meštana selo  Svinjište kod Preševa broji šezdesewtak stanovnika.

Stanovnici su uglavnom stariji ljudi. U selu živi tek nekoliko deteta. I samo jedna devojčica koja u selu pohađa četvrti razred.

Stanovnici Svinjišta napuštaju selo jer nemaju osnovne uslove za život u njemu.

Sve kuće su u vrlo lošem stanju.

Sagrađene su od kamena, neke prokišnjavaju, druge su prepune vlage, u mnogima ne postoje ni >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kreveti ili nameštaj, kao što se može videti na priloženim fotografijama. Jednu prostoriju najčešće deli više članova porodice.

Prilaz selu je veoma otežan.

Do određenog dela postoji put koji je građen  još u periodu Titove vlasti.

Odatle postoji deo puta koji je zemljani, ali kojim je skoro nemoguće kretati se automobilom.

Do samih kuća  se može jedino pešice.

Meštani kao jedan od njihovih najvećih problema ističu upravo put do sela .

Pre početka ovogodišnjih izbora započeta je izgradnja puta, što je podrazumevalo samo presecanje zemiljišta.

Put je trebalo da bude završen i nasipan, ali do toga nije došlo.

Zbog takvih uslova žiteljima je otežan normalan život.

Autobuski prevoz do sela ne postoji.

Jedini način je da jedan deo puta prelaze taksijem , za sta im je potrebno 1400 din za odlazak do Preševa i povratak.

Zbog toga nisu u mogućnosti da se normalno kreću, jer  im ekonomski razlozi ne dozvoljavaju da često koriste ovu vrstu prevoza.

Nepostojanje puta ih sprečava i da nabavljaju osnovne namirnice neophodne za život ( ne mogu da doteraju brašno, ne mogu da odu do pijace).

Ako bi i mogli da prodaju nešto od onoga što proizvedu, troškovi prevoza do pijace su znatno skuplji od onoga što bi mogli da zarade prodajom.

Nepostojanje puta je veliki problem I kad se neko razboli  da poseti lekara. Inače, selo ne posećuju lekari. Po svedočenju meštana, desi se da lekari dodju jednom u godinu ili dve. Kada neko umre ne mogu da ga sahrane kako je potrebno, jer je put veoma loš.

Drugi veliki problem koji postoji u selu je nepostojanje vode u kućama.  Postoji jedan bunar koji koriste tri domaćinstva. Ne postoji hidrofor. Leti, zbog smanjenja vode, često ne mogu da zadovolje osnovne potrebe. Pre 6-7 godina obećano im je da će problem sa vodom biti rešen, ali se to još uvek nije desilo. Po svedočenju učitelja S.S. vode nema ni u školi, pa je on prinuđen da godinama prevozi vodu od izvora do škole.

Ekonomski problemi teraju ljude da napuštaju ovu sredinu u potrazi za poslom i nekim oblikom normalnijeg života. U okolini ne postoji fabrika. Meštani se izdržavaju uzgajanjem stoke ili poljoprivredom, sečom šume. Neki dobijaju najnižu socijalnu pomoć, koja ne može da zadovolji ni minimalne troškove. Međutim, nikada nisu imali podsticaje od strane vlasti (lokalne, centralne). Nemaju pomoćne prostorije( štale), mašine (traktor..), kojima bi mogli da obrađuju zemlju, sve rade ručno, uz pomoć krava. Mnogi nemaju ni svoje zemljište, već obrađuju tuđe, čiji vlasnici mogu svakog trenutka da im uskrate i tu mogućnost.

Lokalna vlast u Preševu i centralna u Beogradu nije im omogućila bilo kakvu pomoć ni materijalnu ni u vidu subvencija. Želeli bi da rade, ali ni za to ne postoje mogućnosti.

Pošto u Preševu živi većina stanovništva albanske nacionalnosti, a u Svinjištu žive Srbi , na pitanje da li postoje medjunacionalni problemi, meštani odgovaraju da nisu  imali ni jedan jedini problem u vezi sa tim, i da je njihov ključni problem ekonomski!

Takođe, kažu da ih niko od zvaničnika,  ni iz lokalne ni iz centralne vlasti, nijednom nije posetio kako bi videli u kakvim uslovima žive!

Nevladina organizacija Centar za istraživanje i monitoring posetila je selo Svinjište u okviru projekta  “Povratak kroz integracije” koji  finansira Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

A kada je video u kakvim uslovima žive ljudi u selu Svinjuište, predsednik  Centra  za istraživanje i monitoring  Kujtim Sadriu odlučio je da svoj honorar  podeli porodicama u ovom selu kao pomoć.

Ova nevladina organizacija  je odlučila i da meštanima  obezbedi prevoz da bi mogli  u Preševo da nose svoje proizvode i iz Preševa u selo neophodne namirnice.

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.