Izvor: JUGpress.com, 09.Maj.2023, 19:25

Scene filma „33 Anđela“ snimane u selu Ropotovo i logoru Crveni Krst

NIŠ

,,Film ,,33 Anđela” u srpsko-norveškoj treću etapu igranog dela realizovala je u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Niša, kao i uz podršku grada uz učešće većeg broja dece i glumaca.Pojedine scene u filmu snimljene su u Nišu i okolini, na lokalitetu logora na Crvenom krstu i selu Ropotovo u blizini Niške Banje”, prenosi Đorđe Bojanić, istoričar iz Niša. Tokom snimanja scena za film ekipa je veliku podršku imala od institucija u gradu a pre svega učenika srednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i osnovnih škola kojima duguju ogromnu zahvlanost. Veliki doprinos igranom delu filma dalo je Narodno pozorište u Nišu, na setu je bio veliki broj dece uz pratnju svojih profesora iz glumačke sekcije kao i profesionalnih glumaca, a podrška je stigla i od GO Palilula kao partnera na ovom projektu.

                            ,,Na temi stradanja srpske dece u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj radim već duže vreme. Došao sam do podataka da je preko 150 dece poslato sa Korduna, Banije, Kozare i Srbije poslato u smrt. Najmlađe dete je imalo samo 11 godina“, kaže Branko Dimović Dimeski, koji je okupio filmsku ekipu na ovom projektu  i dodaje:

                            „Sarađivao sam sa istoričarima iz Norveške i Srbije i imao na uvid dokumenta iz mnogih arhiva. Posle 80 godina od stradanja srpskog naroda došlo je vreme da istina o stradanju srpskog naroda ugleda svetlost dana, i da se to ekranizuje. Okupio sam ekipu i krenuli smo u realizaciju projekta ,,33 Anđela”.

                             Film „33 Anđela“ za cilj ima da konačno istina ugleda svetlost dana i da se na adekvatan način odužimo svim nevino stradalim pre svega deci koja su ubijana samo zato jer su bili Srbi, kažu realizatori projekta.

                            ,,Snimali smo na više lokacija u nekoliko država gde smo zabeležili svedočenja preko 30 svedoka i potomaka stradale dece u logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata”, ističe direktor projekta i producent Branko Dimović Dimeski.

                            Reditelj filma ,,33 Anđela” Goran Vukčević rekao je da je poruka ovog filma da treba da pamtimo svoje žrtve i da ih ne zaboravljamo, ne da bi se svetili ili nekoga mrzili, nego kako bi do običnog čoveka doprla istina.

                          ,,I tako, nakon osamdeset godina otkrivamo istinu o srpskoj deci koja su se našla u zloglasnim logorima Norveške. Stradala su naša deca a ne ratni zarobljenici iz sela oko Siska, Korduna, Mlake, Jasenovca, Kozare, Sarajeva, Rogatice, Kikinde, Zrenjanina, njih imenom i prezimenom 144″, priča scenarista Milka Kajganić.

                          ,,Ne možemo promeniti prošlost, ali je ne smemo zaboraviti. Ovo je priča koju dugujemo svojim precima ali i svojim potomcima. Ovaj film je lektira stradalništva i opomena da se zločini nikada više ne ponove”, dodaje glumac Vladimir Jocović.

                         ,,Od prvog dana ,kada sam dobio poziv od Branka Dimovića Dimeskog da učestvujem u projektu ,,33 Anđela” igrano dokumentarnog formata i samoj istoriji koji prati projekat, bez razmišljanja sam prihvatio poziv. Čast mi je da doprinosim projektu od nacionalnog značaja i rađanju nove stranice istorije o kojoj vrlo malo znamo kao društvo u celini”, kaže glumac Saša Stanković.

                       Rad na film je zasnovan na dobrovoljnoj bazi i isključivo treba da ukaže na univerzalne vrednosti dobra i zla”, zaključuje Branko Dimović Dimeski.

                       Filmska ekipa bila je i gost u Gradskoj kući u Nišu, gde je prikazan trejler ,,Sećenje na stradanje dece u Drugom svetskom ratu” kraća verzija filma ,,33 Anđela”, kao i GO Palilula.

                         Filmska ekipa ..33 Anđela” u produkciji DAN MEDIA, NORWAY na projektu radi u sastavu Branko Dimović Dimeski – direktor i producent filma, Goran Vukčević– reditelj, Dejan Tršić – direktor fotografije, Milka Kajganić i Branko Dimović Dimeski – scenaristi, Johanes Solberg– narator i stručni konsultant, Knut Flovik Thoresen– isoričar, Đorđe Bojanić– istoričar/mediji, Aleksandar Dinčić – istoričar, Jelena Stojković – konsultant i mediji, Andrej Stojanović – muzika, Stella Thoresen – muzika. (kraj) VP/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.