Izvor: JUGpress.com, 05.Jun.2019, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savetovanje o učeničkim zadrugama

LESKOVAC

O učeničkim zadrugama i njihovom značaju bilo je reči na Savetovanju koje je održano u leskovačkoj Tehničkoj školi  ,,Rade Metalac,,.

Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković na ovom skupu je rekla da je cilj učeničkih zadruga podsticanja razvijanja pozitivnog odnosa učenika prema radu i profesionalne orijentacije, povezivanja nastave sa svetom rada, razvijanja svesti o odgovornosti za preuzete obaveze, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kao i razvoja pozitivnog odnosa prema timskom radu i preduzetništvu.

Gradska većnica zadužena za oblast obrazovanja Brankica Stamenković , koja je otvorila u ime lokalne samouprave ovo savetovanje, rekla je da poput uvođenja dualnog obrazovanja, ovaj potez ministarstva prosvete i Vlade Srbije pruža ruku mladima i njihovoj želji da dokažu da imaju šta da pokažu i da je Leskovac grad sa povoljnim poslovnim okruženjem čije rukovodstvo nastoji da podrži svaku inicijativu koja ima zadatak da podstiče kreativnost mladih ljudi.

Na savetovanju je zaključeno da učeničke zadruge donose višestruku dobit objedinjavanjem znanja učenika iz više oblasti.

Učenička zadruga, kao pravno lice, može da obavlja proizvodnu, prodajnu i uslužnu delatnost kao i društveno koristan i umanitarni rad, kroz vannastavne aktivnosti.

Njena delatnost može da bude i Izrada proizvoda i pružanje usluga za potrebe škola, prikupljanje sekundarnih sirovina, ali I pružanje usluga trećim licima iz odgovarajućih oblasti .

Učeničke zadruge, kako je rečeno, su koncept koji postoji deceniju unazad , ali je sada uklopljen u nastavni program posebnim pravilnikom i ukonponovan sa dualnim obrazovnim konceptom.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.