Saveti stručnjaka - kako nakon tragedije razgovarati sa decom?

Izvor: JužneVesti.com, 04.Maj.2023, 18:59

Saveti stručnjaka - kako nakon tragedije razgovarati sa decom?

Tragedija u beogradskoj osnovnoj školi uznemirila je i potresla Srbiju, a stručnjaci iz Organizacije za dečija prava "Save the Children" ističu da je sada važno razgovarati sa decom o ovom traumatičnom događaju i daju konkretne savete. Poručuju i i da je trenutak da kao društvo negujemo saosećanje, razumevanje i podršku, a apeluju na medije da poštuju prava dece i suzdrže se od senzacionalizma u izveštavanju.

Jučerašnje ubistvo dece i čuvara u beogradskoj školi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << "Vladislav Ribnikar", koje je počinio 13-godišnjak, nezapamćena je tragedija u Srbiji, zbog koje su mnogi uznemireni. Iz organizacije "Save the Children" kažu da je sada važno pričati o tome, a razgovor je posebno važan između roditelja i dece.

O tragedijama moramo da razgovaramo i da obezbedimo uslove da razumemo šta se desilo, suočimo se sa teškim i bolnim osećanjima, i, na osnovu toga, preduzmemo korake da se slične stvari nikada više ne dese. U svemu tome moramo da obezbedimo da sva deca pogođena nasiljem dobiju zaštitu, da dobiju zdravstvenu podršku, koja uključuje i podršku mentalnom zdravlju, i imaju pravo da iskažu svoja osećanja i mišljenja - poručuju.

Daju i konkretne savete za razgovor sa decom i mladima.

Smatraju da je pre svega važno uzdržati se od pominjanja zastrašujućih pojedinosti i analize događaja.

U kratkim crtama objasnite šta se dogodilo, ako je potrebno, onda pustite njih da govore o tome kako su i dajte im do znanja da su sva njihova osećanja normalna. Omogućite im da postavljaju pitanja. Nemojte lagati decu da ih utešite, radije recite da ne znate odgovor, ali da ćete učiniti sve da oni budu bezbedni - savet je stručnjaka.

Takođe smatraju da je važno da se stariji pozabave svim brigama koje sada deca mogu imati, pa makar one bile i neosnovane, jer oni sada mogu da pomisle da se napad oružjem često dešava u školi i da to nije bezbedno mesto.

Pomozite deci da shvate kako mogu da se zaštite u svim vrstama vanrednih situacija, i skrenite im pažnju na to da mogu da pobegnu, potraže sklonište i sakriju se - ističu.

Deci treba dati priliku da kažu šta misle o sadržajima koje o ovom događaju imaju prilike da vide na društvenim mrežama, a poruka stručnjaka je da ako zajedno procene da kruže štetni sadržaji, treba pomoći i zaustaviti njihovo širenje.

Pomozite deci da se ne osećaju usamljeno, tako što ćete im skrenuti pažnju na to da je ova tragedija pogodila mnogo dece i odraslih, i da o situaciji misle sa stanovišta saosećanja sa sobom i svim ostalima koji pate. Normalno je da deca budu uplašena, ali ako dete pokazuje izraženije simptome straha, ljutnje ili povlačenja, potražite profesionalnu pomoć iz oblasti mentalnog zdravlja. Informišite se i naučite da prepoznate znake trauma - napominju.

Stručnjaci takođe napominju da se u medijskom izveštavanju o ovoj temi moraju poštovati prava deteta, pa zato apeluju da se uzdrže od senzacionalizma, ne uzimaju izjave od dece, kao i da obezbede zaštitu podataka kako žrtava tako i počinilaca, poštuju etičko izveštavanje i preuzmu svoj deo odgovornosti u tome kako će deca razumeti šta se desilo i kako će celo društvo razumeti i prebroditi zajedničku tragediju.

Senzacionalizam i neistinite informacije štetni su po mentalno zdravlje dece i odraslih i predstavljaju rizik za ponavljanje nasilnog ponašanja. Nekoliko incidenata u regionu, u kojem su pojedinci ponovili elemente traumatičnog nasilnog događaja, imitirajući dete koje je počinilo nasilje ili sam čin nasilja u školi u Beogradu, svedoče o ogromnom riziku koji sa sobom nosi neadekvatno izveštavanje i neadekvatno bavljenje događajem u javnom prostoru. Deca koja pokazuju neadekvatne reakcije na nasilje i iskazuju podršku nasilju i počiniocu nasilja, moraju da dobiju pravovremenu i adekvatnu podršku kako bi razumela posledice ovog događaja - pojašnjavaju.

Njihova poruka za sve koji prate i razmenjuju informacije i medijske sadržaje u vezi sa ovom tragedijom, da doprinesu zdravom, konstruktivnom razgovoru i razmeni mišljenja. To znači da žrtve tragedije, one koji su izgubili svoje voljene, kao i dečaka koji je počinio nasilje i članove njegove porodice, tretiraju sa dostojanstvom.

Ovo pre svega znači da se uzdrže od deljenja neproverenih informacija i informacija koje nisu relevantne za istragu, a koje mogu proširiti strah ili mržnju. Neophodno je da deca i odrasli izvore informacija biraju sa pažnjom. U ovako složenim, traumatičnim događajima, osećamo se manje bespomoćno ako nešto možemo da uradimo – najkorisnije je da pružimo podršku svojoj porodici i prijateljima, i tako povratimo osećaj sigurnosti koji nam svima u ovom trenutku nedostaje - zaključuju.

Podsetimo, u Srbiji sutra počinje trodnevna žalost zbog tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, a većina škola neće raditi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Zirojević: Ovo se može desiti u bilo kojoj školi, treba komunicitati sa decom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2023

Tragedija koja se dogodila beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" može se dogoditi u bilo kojoj školi i zbog toga ne treba kriviti sistem, već komunicirati sa decom, izjavila je danas član Saveta roditelja u školi "Vladislav Ribnikar" Mina Zirojević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.