Izvor: JUGpress.com, 12.Jul.2023, 17:23

Sandra Veljković u finalu inicijative „Inženjerka godine“

NIŠ

Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu je u finalu inicijative „Inženjerka godine“ imao svoju predstavnicu, Sandru Veljković, asistentkinju sa Katedre za mikroelektroniku. Svečana dodela priznanja bila je organizovana u Privrednoj komori Srbije krajem juna, objavio je Elektronski fakultet na zvaničnom sajtu.

„Elektronski fakultet u Nišu je, na inicijativu profesora dr Danijela Dankovića, u finalu imao svoju predstavnicu, Sandru Veljković, asistentkinju sa >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Katedre za mikroelektroniku. Za ulazak u finale ovog izbora, kako kažu organizatori, naglasak nije bio na karijernim postignućima kandidatkinja, već na njihovim zaslugama ili potencijalu da kao inženjerke budu primer i inspiracija mlađim generacijama devojaka“, navodi se u tekstu.

Inicijativa „Inženjerka godine“ pokrenuta je u Srbiji. Ova inicijativa ima za cilj da inspiriše i motiviše što veći broj devojaka da upišu studije u oblasti STEM-a ukoliko svoju budućnost vide u nekom od takvih zanimanja. Inicijativa „Inženjerka godine“ postoji već sedam godina u Sloveniji, a ove godine je po prvi put pokrenuta u Hrvatskoj i Srbiji.

„Pod sloganom „Od nevidljivosti do inspiracije“ organizatori žele da inspirišu i motivišu učenice srednjih škola da se odluče za studije i kasnije karijeru u inženjerskoj struci. U finalu ove inicijative našlo se deset inženjerki koje se bave potpuno različitim oblastima inženjerstva“, stoji dalje u tekstu.

Svečana dodela priznanja bila je organizovana u Privrednoj komori Srbije. Finalistkinjama i gostima se obratio mr Mihailo Vesović ispred Privredne komore Srbije, ministarka dr Jelena Begović ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ministar dr Mihailo Jovanović ispred Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kao i Medeja Lončar, generalna direktorka kompanije Siemens za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Među deset finalistkinja, izabrana je „prva među jednakima“ Ana Petrović, generalna direktorka Global Substation Solutions LTD. Među zvanicama, kao predstavnik Elektronskog fakulteta, prisustvovao je i docent dr Vojkan Davidović.

Inicijativu su pokrenuli Privredna komora Srbije, kompanija Siemens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.