Izvor: JUGpress.com, 10.Okt.2023, 21:31

SafeJournalists: Zabrinutost zbog nedavnih događaja koji se tiču novinara u Albaniji

BEOGRAD-PRIŠTINA – SKOPLJE – SARAJEVO – ZAGREB – PODGORICA

U svetlu nedavnih targetiranja novinara u Albaniji, SafeJournalists mreža oseća se prinuđenom da izrazi zabrinutost i traži kolektivnu pažnju zbog zabrinjavajućih incidenata kojima su pogođeni Armand Bajrami (A2CNN), Đerđa Zefi (Pamfleti) i Parid Dado (Vizion Plus).

Fizički napad na Đerđa Zefija, vlasnika portala Pamfleti, na ulici u Tirani 3. oktobra 2023. izaziva zabrinutost u pogledu bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << novinara u Albaniji. Mreža ceni brzu reakciju policije i pokretanje istrage o ovom činu nasilja. Bez obzira na to, SafeJournalists mreža poziva da istraga bude ne samo brza već i temeljna i transparentna, kako bi se osiguralo da počinioci budu izvedeni pred lice pravde.

Ne može da se ne spomene incident u kome su učestvovali Parid Dado, snimatelj Vizion Plus-a i Fljamur Noka, istaknuti član Demokratske partije Albanije, tokom sednice parlamenta 5. oktobra 2023. godine. Čin fizičke agresije na medijskog radnika izaziva zabrinutost za bezbednost i poštovanje novinara u političkim prostorima. Iako priznajemo izvinjenje gospodina Noke i intervenciju predsednice parlamenta Lindite Nikole, od suštinskog je značaja da ovaj incident podstakne šire razmišljanje o negovanju kulture nulte tolerancije prema bilo kom obliku zastrašivanja ili napada na novinare, posebno od strane političara i javnih ličnosti.

Na kraju, neovlašćeno korišćenje ličnih podataka Armanda Bajramija, zajedno sa podacima njegove suprugoe Esione Konomi u različitim prilikama u septembru i oktobru 2023. godine, naglašava postojeće digitalne ranjivosti sa kojima se suočavaju novinari. Ovaj incident naglašava potrebu za razmatranjem poboljšanja digitalnih zaštitnih mehanizama i implementacije postojanih protokola sajber bezbednosti za novinarsku zajednicu. Safe Journalists mreža apeluje na nadležne organe da pažljivo istraže ovaj slučaj kako bi se osigurala odgovornost i sprečilo ponavljanje takvih digitalnih kršenja u budućnosti.

Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists mreže u Albaniji, napominje: „Najvažnije je da ovi događaji pokrenu ne samo razgovore već i opipljive akcije, i omoguće okruženje u kojem novinari mogu da prolaze kroz fizičke, političke i digitalne prostore, oslobođeni od pretnji, zastrašivanja i fizičkih napada.”

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje napade na novinare u Albaniji i poziva nadležne institucije da što pre reaguju i pokažu da oni neće tolerisati.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovim slučajevima.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore. (kraj)SJ/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.