Izvor: JUGpress.com, 19.Jul.2023, 22:02

SafeJournalists: Snimatelj TV 24 iz Severne Makedonije verbalno i fizički napadnut 

PRIŠTINA – SKOPJE – SARAJEVO – ZAGREB – BEOGRAD – PODGORICA

Snimatelj TV 24 Ivan Kamčev juče je verbalno i fizički napadnut i oštećena mu je oprema dok je pokušavao da snimi saobraćajnu nesreću na putu Gradsko-Prilepin u Severnoj Makedoniji.

Dok se vraćao sa snimanja sa kolegom sa MRTV-a, Ivan Kamčev je bio svedok saobraćajne nezgode na putu Gradsko-Prilep kod opštine Rosoman. U pokušaju da dokumentuje događaj, kamerman Kamčev je verbalno, a >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zatim i fizički napadnut, pri čemu mu je oštećena oprema za snimanje.

„Samo što sam počeo da snimam, osoba mi je prišla i počela da zove novinare izdajnicima, da oni samo traže neka prava i obraćaju se uvredljivim rečima. Nekoliko puta je zamahnuo prema meni i jednom je uspeo da udari u postolje i ošteti kameru”, rekao je Kamčev u telefonskom razgovoru sa Udruženjem novinara Makedonije (UNM).

Slučaj je prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova SVR Veles i, kako je rečeno UNM-u, preduzeti su određeni koraci za njegovo rešavanje.

„Nasilje nad novinarima i snimateljima je neprihvatljivo. Želim da istaknem da je, prema novim izmenama i dopunama člana 139. Krivičnog zakonika, koji je na snazi u zemlji, napad na novinara ili medijskog radnika u vršenju stručnih poslova krivično delo za koje su Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležno javno tužilaštvo dužni da postupaju po službenoj dužnosti”, rekao je Dragan Sekulovski, direktor SafeJournalists  mreže i izvršni direktor UNM-a.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojom članu UNM i poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državno tužilaštvo u Severnoj Makedoniji da sprovedu brzu istragu i pronađu i kazne napadača na medijskog radnika.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju:

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.