Izvor: JUGpress.com, 02.Avg.2023, 19:06

SafeJournalists: Pretnje smrću novinaru Danas-a u Srbiji

BEOGRAD-PRIŠTINA – SKOPJE – SARAJEVO – ZAGREB – PODGORICA

Novinar dnevnog lista Danas Vojin Radovanović dobio je pretnju smrću na Instagramu. 

Radovanoviću je stigao komentara na priču (story) na Instagramu u kojoj je objavio saopštenje Udruženja novinara Srbije o napadu na njega od strane nepoznate osobe koji se desio krajem juna. U saopštenju UNS-a se navodi da je prošlo mesec dana od napada, a policija nije saslušala predloženog svedoka. Kao reakcija >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << na ovaj stori, sa naloga selidbeiprevozz Radovanoviću je upućena poruka: „Tebe treba ubiti za primer gle kakav si”. Pretnja je odmah prijavljena tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

Vojin Radovanović za SafeJournalists mrežu rekao je da još od srednje škole, kada je pokrenuo svoj podkast, dobija sijaset uvreda, od kojih su mnoge bile i govor mržnje. ,,Kod sebe sam izgradio to da sve to primim sa jednim velikim „Pa šta“. Nakon fizičkog napada sam potpuno izgubio i ono malo iluzije da bezbednost novinara u Srbiji uopšte postoji. A davno sam osvestio sebi da će se napadi i pretnje ove vrste kad tad desiti. Očekivao sam ih. Pretnja je stigla sa poslovnog naloga preduzeća za selidbe, stoji i broj telefona, tako da mislim da tužilaštvu neće biti teško da pronađu ko mi je pretio „ubistvom za primer drugima“. Tužilaštvo je tu da privede pravdi one koji prete i napadaju za primer drugima koji imaju iste namere. Nereagovanjem i nesankcionisanjem takvi se samo ohrabruju.”, zaključio je Radovanović.

Pravnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Rade Đurić kaže da i dalje imamo veliki problem sa pretnjama koje se upućuju onlajn putem. ,,Veliki deo ovih pretnji ostaje van procesuiranja jer nema odgovarajućih dokaza da su izrečene direktne pretnje. S druge strane, oni koji ih izriču ostaju van domašaja jer se njihov identitet utvrđuje veoma teško.”, naglasio je Đurić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, poziva tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da što pre pronađe osobu koja je novinaru uputila pretnje smrću i adekvatno je kazni. Mreža apeluje na institucije da ozbiljno shvate ovakve vrste pretnji i na iste odmah odreaguju.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje pozpisuju:

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.