Izvor: JUGpress.com, 30.Jun.2023, 09:09

SafeJournalists: Pretnje nasiljem novinarima i medijskim radnicima uživo u TV emisiji u Severnoj Makedoniji

Ognenu Janeskom, novinaru makedonske privatne televizije TV 24, u dve emisije uživo 27. juna, nepoznati gledalac uputio je pretnje nasiljem protiv novinara i medijskih radnika koji rade na televizijama u zemlji.

Tačnije, tokom emisije „Vo tek“ na TV 24, anonimni gledalac je pretio da će prebiti sve novinare sa televizija, što predstavlja govor mržnje prema čitavoj novinarskoj profesiji, medijskim radnicima i televizijama uopšte. Ista osoba je dodatnim pozivom u popodnevnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << TV emisiji „Oči v oči“ verbalno zapretila Ognenu Janeskom rečima: „A oni koji te zovu i podržavaju, uzdižu te do neba, oboriće te“. Opet isti. Hvala vam na tužbi koju ćete podneti protiv mene. A srešćemo se na drugom mestu”.

Slučaj je prijavljen nadležnom javnom tužiocu u Skoplju i očekuje se brza istraga, kako bi se slučajevi ovakve vrste odmah sankcionisali.

Iz Udruženja novinara Makedonije (AJM) kažu da su ovakve javne verbalne pretnje novinarima i  medijskim radnicima neprihvatljive. Mladen Čadikovski, predsednik AJM-a, kaže da ovi komentari mogu izazvati strah kod novinara i medijskih radnika i ugroziti njihovu bezbednost podsticanjem na nasilje. „Vreme je da se shvati ozbiljnost ove vrste verbalnih napada i prekine ovakvo ponašanje prema medijskim radnicima“, zaključuje Čadikovski.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, najoštrije osuđuje verbalne napade i pretnje medijskim radnicima i poziva nadležne da adekvatno sankcionišu počinioce.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi s eu saopštenju koje potpisuju:

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.