SEĆANJA Ni jedan od 158 deportovanih Jevreja se nije vratio iz Treblinke

Izvor: juGmedia, 13.Mar.2018, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEĆANJA Ni jedan od 158 deportovanih Jevreja se nije vratio iz Treblinke

Svi deportovani Piroćanci jevrejske nacionalnosti, njih 158, ubijeni su ili ugušeni u nacističkom logoru Treblinka, a samo nekoliko je uspelo da izbegne deportaciju, među njima i Tuvi Tili Jusefović iz porodice Abravanel, koji je danas u Pirotu prisustvovao obeležavanju 75 godina od stradanja pirotskih Jevreja u Drugom svetskom ratu.

Ova porodica bila je jedna od najuglednijih jevrejskih porodica. U Pirotu se bavila apotekarstvom. Potomci prisustvovali su danjašnjoj svečanosti >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << i komemorativnom skupu.

Tuvi Tili Jusefoviću i njegovoj majci pomogao je Piroćanac, koji ih je spasio sigurne smrti. On je tada bio četvorogodišnjak, ali pamti da su prebegli u Bugarsku i da su se potom  vratili u Pirot 1945. godine.  Iz Pirota su se odselili 1945. godine, a iz Srbije 1951.godine. Danas živi u Izraelu.

Sa članovima svoje porodice odao je danas počast Jevrejima koji su iz Pirota u logor odvedeni 1943. godine.

Za mene je ovo jako tužan dan jer su na današnjni dan članovi moje porodice uhapšeni, zarobljeni i potom pogubljeni u Treblinki”, rekao je  Tuvi Tili Jusefović.

Bugarski okupatori zarobili su pirotske Jevreje 1943. godine. Tokom sedmodnevnog zatočeništva Jevreji su trpeli maltretiranje.

O tome su pored spomenika stradalim Jevrejima “Davidova zvezda“ u Jevrejskoj ulici govorili istoričarka Mila Panajotović,zamenik predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandare Gaon i profesor istorije i zamenik predsednika Skupštine grada Vladica Tošić.

Grad Pirot neguje sećanje na svoje nekadašnje komšije i prijatelje – Jevreje kojii su doprineli razvoju lokalne zajednice.

Jako je važna saradnja sa Izraelom i njihovom ambasadom. Jevreji su bili dobre komšije i prijatelji i da su doprineli razvoju grada”, reako je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

cof

Cveće i vence na spomen obeležje Davidova zvezda položile su delegacije Gradske uprave, pojedinih političkih stranaka, Saveza jevrejskih opština Srbije, Pirotskog okruga, SUBNOR-a, Organizacije za negovanje oslobodilačkih ratova, Rezervnih vojnih starešina i Ministarstva unutrašnjih poslova. Prvi put u Pirotu jevrejski rabin čitao je molitvu za stradale Jevreje.

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Piroćanac spasao dete i majku

Izvor: Danas, 13.Mar.2018

U Pirotu je danas obeležena 75. godišnjica stradanja pirotskih Jevreja u Drugom svetskom ratu. Iz Pirota je 1943. godine u logor smrti Treblinka deportovano 158 Jevreja i niko se nije vratio. Članak Piroćanac spasao dete i majku se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.