Rukovodstvo EI bori se protiv stečaja

Izvor: juGmedia, 27.Avg.2013, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rukovodstvo EI bori se protiv stečaja

NIŠ - Poslovodstvo Ei holding korporacije ne želi da holding i četiri njegove uspešne zavisne firme odu u stečaj i  pokušava da ih  “prevede“ u grupu  kompanija koje će imati poseban tretman do oporavka i privatizacije.

Predavnici Elektronske ovih dana u Beogradu idu od ministarstva do ministarstva i objašnjavaju zbog čega je slanje Ei holdinga, Ei „Irina“, Ei „Televizije“, Ei „Komerca“ i Ei „Metala“ u stečaj štetno, i kakve namere stoje iza ovakvih pokušaja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />
Miloš Delibašić, predstavnik državnog kapitala u Ei kategorično tvrdi da je ideja o stečaju holdinga i još četiri preduzeća iz Elektronske potekla iz Niša, a podržali su je određeni kadrovi iz Ministarstva privrede i finansija

„Iza pritisaka da Ei holding korporacija i četiri njena najuspešnija zavisna preduzeća odu u stečaj, stoje interesi političkih klanova iz Niša da se imovina ovog nekadašnjeg giganta rasproda, jer za stečaj nema ni jednog drugog razloga“, naglašava Delibašić.

On isiče da Elektronska industrija u Zemun Polju ima zemljište površine 160 hektara, vredno 30 miliona evra. Vlasništvo Elektronske su i teniski tereni pored Nišave, udaljeni par stotina metara od centra Niša, a Ei Komerc ima objekte i lokale u Nišu, Beogradu, Mladenovcu i Kraljevu.

„Imovina u Nišu, oko 70 hektara zemljišta i 100.000 kvadratnih metara poslovnog prostora u krugu Ei u Nišu uz sve to to idu kao „miraz uz devojku“, ističe  Delibašić i dodaje da Ei na specijalizovanom računu Agencije za privatizaciju ima i 154 miliona dinara dobijenih privatizacijom njenih preduzeća.

Delibašić podvlači da Ei holding ima još dvanaest zavisnih preduzeća, da ona zaista loše posluju, ali da njima ne preti stečaj.

On je podsetio da je Vlada Srbije je 2009. godine donela odluku o formiranju tehnološkog parka „Tehnis“, o koju se aktuelno Ministarstvo privrede i finansija oglušilo.

„Država bi bila suvlasnik „Tehnisa“, čime bi bio rešen i problem dugovanja preduzeća iz Elektronske, jer one dugove prema komercijalnim poveriocima uglavnom i nemaju.  Ukoliko dođe do stečaja država bi od Ei-ja mogla da naplati tek oko sedam procenata onoga što potražuje“, rekao je  Delibašić.

On je istakao da će se konačna sudbina Ei holdinga i četiri preduzeća u restrukturiranju za koje je predviđen stečaj znati verovatno nakon izbora novog ministra za privredu.

„Očekujemo u ovom periodu podršku grada, on mora da stane iza Elektronske ukoliko želi da opravda priče o naporima koje čini da bi se privreda razvijala i upošljavali novi ljudi“ rekao je  Delibašić.

Generalni direktor Ei holding korporacije Aleksandar Popović  izjavio je da bi stečaj Elektronske u nezavidan položaj doveo i privatne firme koji posluju u krugu nekadašnjeg niškog privrednog giganta, zbog zamršenih imovinskih odnosa stvorenih kroz nekoliko različitih modela privatizacije.

„Ne odustajemo od osnivanja tehnološkog parka „Tehnis“. Zbog toga je potrebno da se holding, i čeitri preduzeća priključe isključe iz grupe preduzeća koja odlaze u stečaj, da država konvertuje svoja potraživanja i postane većinski vlasnik parka“, rekao je Popović i dodao da bi novac sa računa u Agenciji za privatizaciju, i imovina koja je van Niša poslužili da se Ei rastereti dugova.

(Kraj)mia/ena

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.