Izvor: JUGpress.com, 18.Okt.2019, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roman o fatalnoj Vlasotinčanki promovisan u Beogradu

VLASOTINCE-BEOGRAD

U prostorijama Udruženja književnika Srbije održana je promocije romana “O ženkama i mužjacima” dr. Nebojše Ivanovića koji je poreklom iz Vlasotinca, hirurga onkologa i profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Na promociji o knjizi su govorili Radomir Andrić, počasni predsednik Udruženja književnika Srbije, književnica Danica Diković Ćurguz, recenzent dr. Đorđe Janić, Saša Stanković, profesor književnosti vlasotinačke gimnazije, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i autor romana “O ženkama i mužjacima”.

Glumci Pozorišta na Terazijama, Vladan Savić i Kristina Savić, nadahnuto su čitali odlomke iz romana, a pesme pomenute u knjizi izvele su Jovana Gacin na violini i Iva Milanov na klaviru.

 Radomir Andrić je pozdravio sve u ime domaćina i pročitao svoje prikaz „Roman snažnog intelektualnog naboja“, gde je govorio  uglavnom o pishološkom sloju Ivanovićevog dela.

Književnica Danica Diković Ćurguz iznela je poetsko nadahnut osvrt na roman sa posebnim naglaskom na duhovnu bliskost Ivanovićave poetike sa Selimovićem, Andrićem, Ibzenom i Borhesom.

Književnik i recenzent knjige „O ženkama i mužjacima“ Đorđe Janić, koji takođe porekom iz Vlasotince,  objasnio je ulogu fantastike u romanu.

      ” Ovaj roman po mnogo čemu nije realističan. U samoj knjizi se dešava toliko irealnih stvari, irealnih sekvenci, doživljaja dežavi, nema koji mistični element nije viđen. Mi imamo sve više osećaj da se radi o stvarnosti dok čitamo roman. Glavni junak jeste bio u jednoj patologiji. Prvo uskakanje u irealno događa se u ranoj mladosti dok čita knjigu Meše Selimovića, dok se kasnije shvati da je ta knjiga dosta kasnije prevedena na norveški jezik od vremena kad ju je on čitao. To je problem koji do kraja romana autor ne rešava. Ja sam predvideo nastavak romana, gde će on neke stvari dovesti do razrešenja. Marijana jeste stvarnost, ali je i opsesija. Svi ti elementi čine roman teškim za čitanje”, rekao je Janić.

       Profesor Saša Stanković je objasnio da su eros, tanatos i logos ključni za razumevanje kako Ivanovićeve poetike,  tako i neobične kompozicije romana „O ženkama i mužjacima“.

     ” Ovo delo je možda mali korak za doktora Ivanovića, ali je veliki korak za njegovo rodno Vlasotince ” zaključio je Stanković .

Glavna junakinja je poreklom iz Vlasotinca, pa je delom radnja romana smeštena u toj varoši.

     “Najznačajnija je pohvala da se knjiga čita u dahu. Mnogim čitaocima je bilo drago što knjiga nema pozitivan završetak, jer je dosadno da sve knjige imaju srećan kraj, mada ja mislim da knjiga baš ima srećan kraj. Što se tiče lajtmotiva romana, a to su muško ženski odnosi je tema koja se stalno nameće jer svaki odnos izlazi iz narcističkih naboja. Sam naslov budi dileme i ima želju da naglasi suprotnost nečeg što je ulepšan i iluzorni doživljaj odnosa i onoga što jeste priroda i realnost”, rekao je dr Ivanović.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.