Izvor: JUGpress.com, 31.Mar.2023, 13:03

Robot Aleksandre i Veljka treći na državnom takmičenju u Vršcu

NIŠ

Maturanti ETŠ „Nikola Tesla“ u Nišu, Aleksandra i Veljko Aleksić, osvojili su u ukupnom plasmanu treće mesto na prvom državnom takmičenju u Vršcu Galaksija 2023. Njihov rezultat na ovom takmičenju, mada je konkurencija bila ozbiljna, nije iznenadio nikoga jer za četiri godine školovanja u ETŠ „Nikola Tesla“ brat i sestra, Aleksandra i Veljko, učestvovali su na osam takmičenja sa kojih su doneli osam nagrada i to pet prvih. Nagrada koju su ovojili u Vršcu osim >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << što ih je obradovala omogućila im je i da se bez prijemnog ispita doviju indeks nekog od tehničkih fakulteta.

                            Aleksandra i Veljko su se na takmičenju u Vršcu borili za nagradu sa 21 timom iz svih gradova u Srbiji koji su predstavljali svoje škole.

                            „Na takmičenju se moglo videti niz zanimljivih projekata od kojih su zapaženiji delta robot, pametna kuća, rukavica za slepe i naš projekat modularni AVA UGV robot SCORPION. Među projektima naš robot je u gotovom plasmanu zauzeo treće  mesto. Primetili smo da je poprimio pažnju komisije samim svojim izgledom, funkcionalnošću i performansama.  UGV robor je koncipiran tako da je modularan što znači da može vršiti razne operacije na terenu ili industriji, zavisno od modula koji se nalazi na njemu. Predstavili smo se modulom rasprašivača tečnosti, a primena mu je najveća u poljoprivredi i dekontaminaciji terena. maksimalna brzina samog UGV-a je 6 kilometara na sat, težina 30 kilograma, a nosivost 130  kilofama. Odlikuje ga okretnost i velika stabilnost na zahtevnim terenima. Kontroliše se aplikativnim softverom koji smo izradili za njega i nije mu moguće pristupiti bilo kakvim drugim aplikativnim softverima. Programira se krajnje jednostavno bez potrebnih predznanja u programiranju“, objašnjavaju Aleksandra i Veljko.

                           Ono što njihovog robota odvaja od drugih je i mogućnost komunikacije sa njim.

                           „Robot može i glasovno da se odazove na pitanje o stanju na terenu koje mere izvesni senzori ili da se na glasovnu i pisanu komandu odazove izvršenjem komande koju mu korisnik zada. Na sebi može nositi dve ip kamere, a poseduje i svetla za noćni rad ili izviđanja“, dodaju Aleksandar i Veljko.

                           Sa istim robotom ovo dvoje mladih srednjoškolaca učestvovali su i na IEEESTEC konferenciji na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Tada su osvojili prvu nagradu.

                        „Na Elektronskom fakultetu smo osvojili prvu nagradu zbog kompleksnijeg modula. Nismo želeli da se predstavimo istim modulom na ovom takmičenju, već modulom realno skromnijih mogućnosti kao što je rasprašivač tečnosti, pa mislimo da je to razlog lošijeg plasmana, ali na kraju smo ipak zadovoljni postignutim razultatom kao i novim iskustvom sa kojim se vraćamo sa ovog takmičenja“,kažu Aleksandra i Veljko.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.