Revizori u Domu zdravlja Pirot - nabavke bez tendera i viša plaćanja od planiranih

Izvor: JužneVesti.com, 29.Nov.2022, 10:43

Revizori u Domu zdravlja Pirot - nabavke bez tendera i viša plaćanja od planiranih

Bez raspisivanja javne nabavke pirotski Dom zdravlja je 2021. godine kupio kancelarijski materijal i zdravstvene obrasce, a mimo pravila za izmene ugovora povećao vrednost druge dve nabavke iz 2020. godine za 1,15 miliona dinara, između ostalog je otkriveno u reviziji poslovanja te institucije koju je uradila Državna revizorska institucija.

Tako je DRI otkrila da je Dom zdravlja Pirot izvršio nabavke dobara u iznosu od 2,42 miliona dinara bez poštovanja odredbi Zakona o >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << javnim nabavkama, a nabavku kancelarijskog materijala je realizovao putem narudžbenice, umesto da raspiše tender.

Dom zdravlja je sproveo nabavku kancelarijskog materijala i zdravstvenih obrazaca putem narudžbenica u 2021. godini, koji čine tehničku, tehnološku, funkcionalnu i drugu objektivnu celinu ukupne procenjene vrednosti 1,27 miliona dinara bez sprovedenog postupka javne nabavke, a da nisu postojali razlozi za izuzeće od primene zakona - stoji u izveštaju DRI-a.

1,15 miliona dinara više od planiranog potrošeno je na nabavke goriva i medicinskog materijala 2020. godine, iako po Zakonu o javnim nabavkama vrednost nabavke može da se poveća do maksimalnih 10%, što u ova dva slučaja ponaosob nije bio slučaj.

Članom 160 Zakona o javnim nabavkama koji je u primeni od 1. jula 2020. godine propisano je, pored ostalog, i da naručilac može tokom trajanja ugovora o javnoj nabavci da izmeni ugovor na način da se poveća obim nabavke, ako je ispunjen uslov da vrednost izmene mora da bude manja od 10% prvobitne vrednosti ugovora o javnoj nabavci dobara ili usluga, odnosno manja od 15% prvobitne vrednosti ugovora o javnoj nabavci radova - piše u izveštaju.

Revizori su otkrili i da je Dom zdravlja za usluge mobilne telefonije zaključio ugovor sa Telekomom Srbije na 24 meseca, a da nije pribavio saglasnost Upravnog odbora, a takođe je iu toku revizije utvrđeno i da je loše obračunavao koeficijent za dodatak na platu za prekovremeni rad zaposlenih i dodataka na platu za minuli rad.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.