Revizori negativno o Medijani - loši obračuni plata, zapošljavanja bez saglasnosti i mobilni za nezaposlenog

Izvor: JužneVesti.com, 24.Jun.2021, 08:37

Revizori negativno o Medijani - loši obračuni plata, zapošljavanja bez saglasnosti i mobilni za nezaposlenog

Neslaganje prihoda i rashoda, pogrešno knjiženje, zapošljavanje bez saglasnosti Gradonačelnika, skidanje zaposlenima od plate bez njihove saglasnosti, loše obračunavanje zarada onima koji su odsutni, davanje mobilnog telefona licu koje nije zaposleno u Opštini - samo su neke od nepravilnosti koje su državni revizori utvrdili u Opštini Medijana za 2020. godinu. Zato je i njihov izveštaj o poslovanju Medijane negativan.

U izveštaju se navodi da je utvrđeno puno nepravilnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a mnoge od njih su prvog prioriteta. Ono što je utvrđeno pokazuje da su problemi u ovoj Opštini brojni i da su i finansijske, ali i organizacione prirode, jer je revizor utvrdio da mnoge izmene odgovorno lice nije potpisalo, pa se sumnja u njihovu verodostojnost.

Takođe, kako piše, revizorima nisu dati računi za kupovinu određenih softvera koje je Opština pazarila tokom 2020. godine, a tokom iste godine je i angažovala 16 ljudi.

Gradska opština je u 2020. godini angažovala 12 lica po osnovu 16 ugovora i to devet ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova i sedam ugovora o delu, bez saglasnosti gradonačelnika, što nije u skladu sa članom 9 Odluke o utvrđivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama i rasporedu transfernih sredstava iz budžeta grada Niša gradskim opštinama u 2020. godini - piše u izveštaju.

Iste godine je i potpisala novi ugovor za usluge mobilne telefonije, a revizor je utvrdio, da postojeći pravilnik koji reguliše ovu oblast nije primenljiv na novi ugovor. Pritom, nisu svi uređaji otišli zaposlenima.

Mobilni telefon nabavljen u 2020. godini dat je na korišćenje licu koje nije zaposleno u Gradskoj opštini Medijana, tako da postoji rizik od gubitka imovine Gradske opštine i nemogućnost naplate istog - zaključuje revizor.

Samo delić nepravilnosti koje je utvrdio revizor

Veće gradske opštine je zaključkom od 23.8.2017. godine regulisalo da se mesečni iznos korišćenja usluge opštinskog bifea svakom zaposlenom odbija od plate i uplaćuje na podračun Hraniteljstvo po meri deteta. Obustava od plate zaposlenih se sprovodi iako zaposleni nisu dali pisanu saglasnost, što nije u skladu sa članom 123 Zakona o radu - piše u izveštaju.

Loše je urađen i izveštaj o izvršenju budžeta za 2020. godinu, a bilo je problema sa obračunom plata, posebno minimalnih zarada, ali i naknada za one koji nisu dolazili na posao, kao i sa obračunom naknada za prevoz.

Zaposlenima koji su primali, zakonom propisanu minimalnu zaradu, obračun minulog rada nije vršen na minimalnu zaradu kako je propisano članom 111 Zakona o radu. Zaposlenima nije obračunata naknada plate za odsustvo sa rada u visini prosečne zarade ostvarene u prethodnih 12 meseci kako je propisano članom 114 Zakona o radu i članom 30 Kolektivnog ugovora za zaposlene u organima i službama Grada Niša i organima Gradskih opština Grada Niša, već je zaposlenima za dane odsustva sa rada zbog državnog praznika ili godišnjeg odmora obračunata i isplaćena plata kao da su bili na redovnom radu - piše u izveštaju.

Jedan tekst je malo da pobroji sve nepravilnosti i nemar koji su utvrdili revizori u kontroli Opštine Medijana, pa kompletan izveštaj možete preuzeti i pročitati na kraju teksta.

Opštinari imaju 90 dana da isprave nepravilnosti i da o tome obaveste revizora.

Podsetimo, novinari Južnih vesti su u svojim istraživanjima ranije ukaziavli na probleme partijskog zapošljavanja, sumnjivih tendera i potencijalnih zloupotreba službenog vozila u ovoj Opštini.

Posebno glasno je na nepravilnosti ukazivao odbornik Ruske stranke Milan Krstić, ali na sve to nikakve reakcije nadležnih u Gradu nije bilo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.