Izvor: JUGpress.com, 18.Avg.2023, 09:38

Rekordno topao jul najavljuje doba ,,globalnog ključanja’’, upozorava generalni sekretar UN

BEOGRAD

Naučnici iz Svetske meteorološke organizacije i Kopernikus Službe za klimatske promene saopštili su da je jul bio najtopliji mesec koji je ikada zabeležen, otkako postoje merenja globalnih temperatura.

Ujulu ove godine izmerene su rekordno visoke temperature vazduha i okeana. Šesti jul proglašen je za najtopliji dan, kada je prosečna globalna temperatura vazduha dostigla 17.08 °C i tako premašila rekord iz 2016. godine, piše Mašina..

U Kini su >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zabeležene do sada nezapamćene vrućine sa temperaturama preko 52°C, u Kaliforniji je izmereno čak 53.3°C, dok je u Iranu toplotni indeks dostigao 66.7°C, što se graniči sa mogućnošću ljudskog opstanka. Osim toga, registrovani su i dugi periodi ekstremno visokih temperatura kao što je bio slučaj u gradu Feniks u Arizoni, gde je 31 dan uzastopno merena temperatura iznad 43°C.

Prema podacima Kopernikus Službe za klimatske promene, prosečna površinska temperatura svetskih okeana je u ovom periodu takođe dostigla rekordnih 20.96°C. U Sredozemnom moru zabeležena je temperatura od skoro 29°C, dok je temperatura vode u blizini Floride bila slična temperaturi u hidromasažnoj kadi (38 stepeni), zbog čega je ugrožen opstanak okolnog morskog ekosistema.

Kako ističu stručnjaci iz Kopernikus Službe za klimatske promene, intenzivni toplotni talas koji je zahvatio veliki deo Azije, Južne Evrope, Severne Afrike i Severne Amerike posledica je globalnog zagrevanja, ali i činjenice da je trenutno na snazi klimatski fenomen pod nazivom ,,El Niño’’ koji dovodi do snažnih temperaturnih oscilacija.

Ovaj fenomen nastupa periodično na svakih 3–7 godina kada dolazi do zagrevanja okeanske površine u istočnom Pacifiku za 3–5 stepeni iznad prosečne temperature. S obzirom na to da se trenutno nalazimo na samom početku ,,El Niño’’ klimatskog ciklusa, pretpostavlja se da bi pod njegovim uticajem u narednih 5 godina, zajedno sa posledicama globalnog zagrevanja prouzrokovanog ljudskim faktorom, mogli biti oboreni novi temperaturni rekordi.

Eru globalnog zagrevanja zamenila je era globalnog ključanja

Na konferenciji za novinare u Njujorku generalni sekretar UN Antonio Guteres upozorio je da je era globalnog zagrevanja okončana i da sada nastupa doba ,,globalnog ključanja’’.

„Decu odnose monsunske kiše, porodice beže od plamena, radnici kolabiraju na velikoj vrućini… Za ogromne delove Severne Amerike, Azije, Afrike i Evrope ovo leto je okrutno, a za celu planetu je katastrofa’’, zaključio je.

On je takođe nalgasio da je još uvek moguće izbeći najgori scenario, ali samo ukoliko usledi hitna akcija država članica foruma G20 koje su, kao najrazvijenije industrijske države, odgovorne za 80 posto globalnih emisija gasova.

On je pozvao sve aktere da se ujedine kako bi postigli neto nulte emisije do sredine veka i kako bi ubrzali pravednu tranziciju sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju, uz postepeno izbacivanje uglja iz upotrebe do 2040. godine, piše Mašina. (kraj) SA/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.