Reke su naše, ljudsko ogledalo!

Izvor: juGmedia, 18.Mar.2017, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reke su naše, ljudsko ogledalo!

Naše reke su naše blago, ali mi ih ne doživljavamo kao bogatstvo prirode, već kao deponije smeća, nesvesni da na taj način zagađujemo životnu sredinu i našim potomcima, trujemo i buduće unuke i praunuke naše dece.

Selo Strojkovce, bogato selo u vučjanskom kraju, s lepim kućama, uređenim dvorištima, vrednim domaćinama, selo za ponos. Ali, samo dok se ne baci pogled na reku koja protiče kroz centar sela sa sedamdesetak privatnih preduzetnika i sa stotinak uspešnih >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << poljoprivrednih proizvođača.

Nakrivanjska reka. Izvire negde iznad Čukljenika, a uliva se u Veternicu, 200 do 300 metara niže od mosta u centru Strojkovca.

Ova tiha rečica kao da doziva emitujući smrad, a kada se baci pogled na korito i njene obale postaje jasno da ste došli u selo neodgovornih ljudi, u selo sa rekom nalik na kanalizacionu otvorenu trasu.

Oni čije su kuće pored same reke tvde da se kućne kanalizacije i bukvalno izlivaju u Nakrivanjsku reku, da se otpad dovozi traktorima i baca u vodu, iako su na više mesta vidljivi uredno poređani kontejneri.

Decenijama sam se borio s komšijama, svađao, jednom su me vređali, pa me istukli. Od tada ćutim i trpim. Prestao sam i ja da čistim obale. Nema efekata, a na smrad sam se već svikao“, priča čovek koji živi pored reke.

Ono što je još tužnije, Nakrivanjska reka nije izuzetak, ona je samo jedna od pedesetak zagađenih reka u Jablaničkom okrugu, mrtvih reka, rečica i potoka u kojima više nema živih stvorenja. Ova reka uliva se u takođe mrtvu Veternicu, koja protiče kroz centar Leskovca i uliva se u zagađenu Južnu Moravu.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.