Izvor: JUGpress.com, 16.Jan.2020, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna platforma: Osuđujemo pretnje i uvrede novinarkama u Severnoj Makedoniji

BEOGRAD-SKOPLJE

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje pretnje i uvrede koje je Emil Jakimovski uputio novinarkama Meri Jovanovskoj, urednici portal A1on.mk i Iskri Korovešovskoj, urednici televizije Alfa

Dve novinarke su prošle nedelje primile pretnje koje im je putem interneta uputio Jakimovski koje su prijavljene policiji. U porukama koje je Jordanovska objavila, pretio joj je >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << da će joj “organizovati pogreb”, nazvao je “Sorospijom” i koristio drugi govor diskriminacije zasnovane na polu. Prema izjavi Korovešovske, slične pretnje i uvrede poslao je i njoj.

Predsednik Udruženja novinara Makedonije (UNM) Mladen Čadikovski osudio je ove pretnje i pozvao nadležne institucije da istraže slučaj. „Komunicirali smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i oni su obećali da će istražiti ove pretnje protiv dve novinarke. Zahtevamo da Javno tužilaštvo igra aktivnu ulogu u brzoj istrazi ovih pretnji da bi se sprečili slični slučajevi u budućnosti “, rekao je Čadikovski.

„Činjenica koja zabrinjava u oba slučaja je da ove pretnje sadrže elemente rodne diskriminacije“, rekao je Čadikovski i dodao da je takav pritisak na žene novinarke ozbiljna prepreka slobodi izražavanja, slobodi medija i pravu građana da budu informisani.

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara podržava UNM u naporima da zaštiti novinare i slobodu govora i osudjuje pretnje i uvrede upućenje dvema novinarkama. Pozivamo nadležne institucije da adekvatno reaguju i da jasno osude pretnje Jordanovskoj i Korovešovskoj. Platforma će poslati pisma o zabrinutosti svim relevantnim institucijama u Severnoj Makedoniji, tražeći od njih da hitno i temeljno istraže sve činjenice o tim slučajevima i počnu da postupaju u skladu s tim.

Napad i pretnja novinarima direktan je napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani.

 Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 14.01.2020.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.