Izvor: JUGpress.com, 06.Avg.2022, 13:13

Rani brakovi pogubni za decu

BEOGRAD

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ukazao je na štetnost maloletničkih brakova jer ukidaju mnoga prava dece, pre svega na bezbrižno detinjstvo i zdravlje, neretko predstavljaju opasnost da deca postanu žrtve trgovine ljudima, a nekada imaju i tragičan ishod.

Zaštitnik građana podsetio je u saopštenju na slučaj devojčice iz Beograda koja je preminula usled teškog višemesečnog fizičkog nasilja koje je, po dolasku u njihovu kuću u Smederevskoj Palanci, doživljavala >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << od roditelja svog maloletnog vanbračnog partnera, u vezi sa čim je zaštitnik pokrenuo postupak zakonitosti rada nadležnih organa.

Pašalić je rekao da najviše zabrinjava što se roditelji oba deteta nisu protivili sklapanju te maloletničke vanbračne zajednice.

“Zato je neophodna stalna edukacija i dece i porodica, naročito u neformalnim naseljima u Srbiji, o štetnosti maloletničkih brakova po život, zdravlje i budućnost deteta. Ponovo naglašavam da se deca moraju zaštititi od svakog zlostavljanja, a dečji brak i dečja vanbračna zajednica ne smeju biti ničija tradicija”, kazao je Pašalić.

U postupku kontrole Zaštitnik građana je utvrdio da maloletnica nije bila na evidenciji Centra za socijalni rad Smederevske Palanke, niti je bila prijavljivana tamošnjoj policiji sve do 30. decembra 2021. kada je preminula, a svekar i svekrva uhapšeni su zbog fizičkog nasilja i zlostavljanja koje je imalo smrtni ishod.

Zaštitnik građana je utvrdio da je devojčica iz Beograda i da je zasnovala vanbračnu zajednicu sa maloletnikom iz Smederevske Palanke čiji su je roditelji, po dolasku u njihovu kuću u tom gradu, teško fizički zlostavljali osam meseci, što je na kraju i prouzrokovalo njenu smrt.

Porodica njenog maloletnog vanbračnog partnera se nalazi na evidenciji CSR Smederevska Palanka i ima sedmoro dece, od kojih je četvoro nakon hapšenja roditelja smešteno u hraniteljske porodice i određeni su im  privremeni staratelji, a troje je smešteno kod dede, gde se i dalje nalaze.

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta Jelena Stojanović je podsetila da je po novom zakonu zaštitnik građana postao posebno telo koje se stara o zaštiti i unapređenja prava deteta i da obavlja poslove nezavisnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima, u čijem opusu rada će biti i pitanje ranih brakova koji se veoma često dovode u vezu sa trgovinom ljudima.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.